Klanten lezen niet maar grasduinen. Dus, wat doet u als u de klant écht iets belangrijks wil zeggen? Hoe zorgt u dat het blijft 'hangen'?
De meesten van ons beginnen de klantenbrief met een opsomming van alle voortreffelijke eigenschappen van het bedrijf en haar product: kwaliteit, prijs, leveringsvoorwaarden, service, enz. enz. Echter: na drie regels al haakt de klant verveeld af. Waarom? Hij is niet geïnteresseerd in uw gebabbel, heeft er geen tijd voor en hij kent het soort snoefverhalen wel.
Klanten lezen niet De meeste klanten lezen dus niet: geen zin, te druk. Zij scannen hooguit de informatie, gaan schuin over de brief heen en leggen hem dan (meestal) ter zijde. Uw taak met de klantenbrief is dus primo: zijn aandacht zien vast te houden. En voorkomen dat uw brief niet al na drie seconden onderop de stapel komt te liggen. Hoe?
De drie-stappen-methode
Zeg wat u gaat zeggen - preview
Zeg het - content
Zeg wat u gezegd heeft - summary.
Klinkt eenvoudig en dat is het ook. De klant neemt doorgaans niet meer dan één deel informatie op. Meer informatie is hem te veel. En de weinige informatie die u wilt communiceren moet u hem ook nog eens inpeperen. De hierboven genoemde drie-stappen-methode is een beproefde inpepertechniek. Zeer effectief gebleken in de praktijk. Dus: zeg zo weinig mogelijk. En wat u zegt moet u aankondigen (stap 1), mededelen (stap 2) en samenvatten (stap 3). . Tip U kunt schrijven en snoeven wat u wilt, de klant neemt slechts een klein stukje informatie op en dat ook nog alleen als u het hem echt inpepert.
De ene copywriter vindt dat een verkoopbrief heel lang mag zijn: zo is er meer kans dat de lezer blijft hangen bij een 'haakje' in de tekst: iets dat zijn aandacht trekt.
Deze copywriter beweert dus niet dat de lezer de hele brief gaat lezen maar wel dat er meer kans is dat iets hem interesseert en overtuigt.
De andere copywriter is voorstander van kort en krachtig. De essentie. Aandacht trekken en een interessant aanbod doen en oproepen tot actie. Punt.
Als ik naar mijn eigen ervaring als lezer/consument kijk, dan merk ik dat ik lange brieven helemaal niet lees. Ik scan ze heel vluchtig. Een korte verkoopbrief lees ik wel.
Als copywriter ben ik dan ook voorstander van korte en krachtige verkoopbrieven.
Reageren
Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.