Reacties
Top artikel. Hoe vaak zie je niet van die saaie powerpoints waar niemand op zit te wachten?
Ga ook eens presenteren met Prezi. Top hulpmiddel in plaats van Powerpoint.
Wat ook heeeeel belangrijk is, is inderdaad het aansluiten bij je publiek. Ik studeer momenteel voor leraar mens en technologie en een van de basisdingen die je daar leert (naast presentaties geven) is wel het aansluiten bij het publiek (leerling). Erg belangrijk!
Frans Beumer
Helemaal juist. Hou het levendig.
Maar kijk uit voor stijl- en taalfouten.
Zoals in de inleiding van dit verhaal!!!
Dikke kans dat anderen direct stoppen met lezen of luisteren.
Hallo Peter,
Dank voor je mooie compliment. vwb Prezi heb ik nog wel een leuke link voor je: http://slidesha.re/hZBEP3 ;)
@Frans,
Mee eens. Hierbij mijn welgemeende excuses aan iedereen die het (ook) is opgevallen.
Wat bijzonder is aan het artikel én de reacties is dat simpelweg 'iedereen' wéét van 'PowerPoint'-poison én dat het gros van presentaties nog steeds eronder lijdt.
De luisteraars ook.
De problematiek is NIET aan te pakken door 'weer eens een nieuw hulpmiddel' zoals Prezi (behoorlijk overprezen).
Al zo'n 25 jaren help ik klanten in te zien wat Arthur terecht aanhaalt: ZIJ zijn hun beste hulpmiddel.
De problematiek ligt dan in het helpen van individuen om in hun eigen kracht en hun eigen waarheid te staan.
Dan vanuit deze kracht te durven los te komen van de schijn-veiligheid van externe zogenaamde 'hulp'-middelen ... die eerder de overdracht van hun passie en hun droom in de weg staan.
Simon Sinek (TEDex, Puget Sound, 2009) geeft een prachtige uiteenzetting van hoe het om de DROOM gaat en NIET om het product. Om het 'waarom' in plaats van het 'wat'.
Het blijven steken in het 'wat' leidt onherroepelijk tot saaie presentaties.
Zijn presentatie geeft overigens een voorbeeld van wat ik 'ruis' in een presentatie noem. (Meer hierover straks in een artikel op deze site.)
Ben benieuwd wie deze 'ruis' bij Sinek ziet!
Lilian Cremers
Prima verhaal, goede tips, die in lijn zijn met de essentie van het verhaal.
Witjes
Een te weinig aan dynamiek en levendigheid past "goed"bij het imago van veel acountantskantoren, om over "begeleiden en feedback geven om te weten waar je mee bezig bent" maar niet te spreken..
Over hoge rekeningen die WEL altijd betaald moeten worden en ongemerkt eigenlijk te hoog zijn, SPREEK ik dan graag ...
" Happy Presenting "
Het artikel is goed, maar waar ik me aan stoor is "hou" u niet. Het werkwoord is houden, zelfs de overheid maakt deze fout. houen is geen werkwoord, althans niet in de Nederlandse taal.
Hans-Wouter van Dam
Beste Ron,
Bedankt voor je opmerkingen.
De fout is inmiddels aangepast.
hetty
Een helder verhaal waar je mee aan de slag kunt
Uitstekenede tip. Beste advies wat ik daaraan kan toevoegen is: gebruik geen slides! Hooguit een agenda en wat filmpjes en plaatjes.
@David: Dankjewel collega voor je bijval en aanvulling. Dat filmpje van Sinek is echt een aanrader! Ik wil niet vooruitlopen op je komende bericht over 'ruis' maar wat mij bij hem opviel was een fel projectiescherm, lampionnen en die microfoon. Mee eens? Ik lees het graag in je volgende artikel.
@Lilian: dankjewel!
@Witjes: Ja, die rekeningen kunnen ze wel weer goed overdrijven. Dus het zit er ergens wel in ;)
@Ron: Dank voor je feedback
@Hans-Wouter: thanx Hans. Ik zal in het volgende artikel wat kritischer naar mijn spelling en stijl kijken.
@Hetty: Dankjewel en succes!
@Maxim: Een beetje rigoreus, maar ik kan me wel in de strekking van je boodschap vinden.
Geachte,
Interessant artikel om aan te geven hoe je het niet moet doen. Dit is "over done". 71 Slides op 60 minuten: daar wordt je gek van. Ik zou ook nooit ingaan op een landelijke meeting van één uur. Kom je van Groningen of uit Zeeuws Vlaanderen voor meeting van één uur? Dan moet je wel heel veel uit de kast kunnen halen. De meeting was volgens u ook steeds vanuit het bedrijf: ik, ik, ik enz. Een meeting met klanten en prospekts moet als stijl hebben: wat kunnen wij voor U doen? En daar zij we goed in. En je mag ze best eens een beetje "pamperen", met één uur ben je niet rond. But you always have to think about it: keep it clear and simple.
Als je succes wilt hebben, dan moet je inderdaad onderscheidend zijn. Stijg uit boven de grijze massa.
Arthur, wil je mij even bellen over het betreffende accountantskantoor?
grt. Roberto
Hans
Er is al zoveel over geschreven, zoveel getraind en het gaat nog veel meer fout! resenteren moet je ook een beetje in je bloed zitten. Dank voor het heldere artikel.
'Presentaties met Passie' is een van de trainingen die RomeynTraining aanbiedt. In deze training ligt de focus vooral op hoe de presentator een verschil kan maken voor zijn publiek. Natuurlijk komt de inhoudelijke kant van een presentatie aan bod, maar daar weet de kandidaat meestal wel (meer dan) genoeg over. Veel meer gaat het over keuzes maken binnen het te presenteren onderwerp en hoe breng je dat nu eens over het voetlicht. Een van de bewustwordingen die wij belichten, is het feit dat de hele zaal van jou is. Kom dus achter je katheder vandaan, kom van het podium af, stap weg van je projectiescherm... kortom, doe wat niet mag van de regels en maak contact met je gehoor.
@Hans, dank voor je compliment
@Leon: Ik vind dat je te makkelijk over de inhoudelijke kant heen stapt. Vaak is een slechte non-verbale houding, verschuilen achter het katheder of gebrek aan passie een gevolg van de verkeerde (keuze van de) inhoud. Als je te snel over de inhoud heen stapt ben je alleen maar symptomen aan het bestrijden. In de inhoud zit de werkelijke sleutel tot succes.
@Arthur: misschien heb ik dat niet duidelijk genoeg beschreven, maar ik bedoelde te zeggen dat de kandidaat inhoudelijk (meestal meer dan) genoeg weet over het onderwerp en dat het daarom van belang is dat hij/zij keuzes maakt. Keuzes in de zin van 'welk onderwerp wil ik specifiek belichten?', 'wat vertel ik hierover?' en zo meer. Het is dus zeker niet zo dat ik inhoud van onderschikt belang zou vinden. Integendeel! Je geeft dat trouwens zelf ook heel herkenbaar aan met de gevolgen die je noemt van die slechte keuze. Ik denk dat weer meer op een lijn zitten dan je in eerste instantie dacht. Toch dank voor je reactie.
goed artikel
Reageren
Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.
|