Wel eens last van plankenkoorts voor een presentatie? Vier tips om uw 'angst' te bezweren.
Herkent u één of meer van deze verschijnselen van wanneer u op het punt staat een presentatie te houden: zweten, trillerigheid, hoog, ondiep en snel ademen, behoefte om naar de wc te gaan en misselijkheid? Al te graag spreken we hier van 'drempelvrees', 'spreekangst' of 'plankenkoorts'. Maar het zijn niet meer dan normale en gezonde symptomen van een verhoogd adrenalinepeil.
In dit artikel bied ik u een onorthodoxe kijk op het omgaan met 'angst' en vier tips om te zorgen dat een verhoogd adrenalinepeil u niet van uw stuk brengt.
Adrenaline = kracht Eenvoudig gezegd is de plotselinge aanwezigheid van adrenaline in uw lichaam het bewijs dat u op het punt van een groeimoment staat, een punt waarop u zou kunnen 'vechten of vluchten'. De adrenaline geeft u de extra kracht om een van deze twee te doen. Anders gezegd: een verhoogd adrenalinepeil is noodzakelijk om uw prestatie te leveren, om uw presentatie te geven! Vrees niet, constateer Wanneer de adrenaline door uw lijf giert, is het belangrijkste hoe u tegenover dit verschijnsel staat. Begint u er direct allerlei labels – zoals die in de inleiding van dit artikel staan – op te plakken, dan maakt u de weg vrij om de situatie te verergeren. Op dat moment schakelt u uw hele geschiedenis van angstgedachten in, waarmee uw fantasie de vrije hand krijgt en vaak zelfs de overhand.
Wanneer u in staat bent om simpelweg tegen uzelf te zeggen: "Aha, ik heb adrenaline in mijn lijf!" – dat wil zeggen, eenvoudig constateren wat er is op dat moment, zonder er enig oordeel over te vellen – dan slaat u een gezondere weg in. Het is normaal en het waarom van angst is minder belangrijk dan ermee om te leren gaan.
Vier tips die u op de gezonde weg brengen
Houd uw gedachten omtrent uw optreden positief. Als u negatieve beelden kunt oproepen, dan bent u evengoed in staat om positieve beelden te vormen.
Ga indien mogelijk van tevoren naar de presentatielocatie. Ga op het podium staan. Doe alsof u tijdens het optreden de zaal inkijkt. Zie alle gezichten. Beheers uw reacties (blijf vooral ademen!) en gevoelens (maak ze positief) – en aanvaard in uw gedachten een denderend applaus. Déjà vu bestaat immers alleen bij gratie van gedachten die u eerder heeft gehad!
Besteed bij het presenteren bewust aandacht aan uw ademhaling. Degenen die mediteren zullen zeker de kracht van de juiste (buik)ademhaling kennen. Beter ademhalen kunt u leren! Besef ook dat lucht de brandstof van uw stem is. Besteed meer aandacht aan het diep uitademen, en het inademen gaat vanzelf!
Ga voor de spiegel staan en neem waar wat u ziet. Wees eerlijk: zou u graag van deze persoon een presentatie willen bijwonen?
Conclusie Het adrenalinepeil in uw lichaam wordt hoger op het moment dat u een prestatie moet leveren; daar kunt u niets aan veranderen. Wat u wel in de hand heeft, is of die adrenaline al dan niet resulteert in angst voor de te leveren prestatie. Wacht u met zwetende handen tot het moment van uw presentatie aanbreekt, vertrouw dan op uzelf, haal rustig adem, constateer wat u voelt en laat dat verder met rust, en bovenal: blijf positief denken!
David Bloch
In zijn internationale praktijk is David een veelgevraagd presentator, trainer, consultant, coach en therapeut. Hij entertraint en schrijft met passie, en weet anderen te kietelen op plekken waar ze amper weet van hadden, om ze te ondersteunen in hun ontwikkeling, groei en succes. Perfect Presentation
Goed verhaal; met name goed omdat spreekangst niet altijd super heftig hoeft te zijn (zoals bij mijn clienten) en dat je er in veel gevallen prima mee kunt presenteren.
Ikzelf breid het ademen uit met hartcoherentie: Dan concentreer je jezelf op je hartgebied, verlaag je je ademritme een beetje, adem je vooral heel ritmisch en neem je een goed gevoel in je lijf. Hiermee begin je vóór de presentatie. Werkt fantastisch!
Ja, Jos, 'hartcoherentie' is inderdaad een heel krachtig, aanvullend middel.
Voor velen werken middelen zoals meditatie, yoga en pranayama.
Wat in de kern essentieel is, is het BEWUSTZIJN rondom ademhaling en spanning te vergroten.
Reageren
Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.