Positief denken, het klint zo makkelijk. En afgezaagd misschien ook wel. In dit nuchtere artikel wordt aangegeven hoe u er in de praktijk werkelijk voordelen uit kunt halen. Positiviteit als wapen! Hoe hanteert u dat wapen?
Een tijdje geleden las ik op deze site een veel geraadpleegd artikel van collega Hoetmer. Onder de titel De enorme voordelen van negatief denken, stuurde hij een boodschap de wereld in die velen niet echt konden waarderen. Maar ik begrijp hem wel.
Ik heb mij destijds van alle commentaar onthouden, omdat ik er even over wilde nadenken. Ik geef zelf namelijk regelmatig motivatiesessies, en laat positief denken daar nu een topic in zijn (hoe kan het ook anders). Maken we hier een botsing tussen twee visies mee? Of zoekt Michel goedkope publiciteit door een confronterende stelling in te nemen? Ik denk dat geen van beide correct is. Ik denk dat Michel hier een belangrijk punt opwerpt.
Indien je je gedurende enkele uren suf laat lullen door een van de gekende Amerikaanse succesgoeroes, zou je inderdaad kunnen concluderen dat het volstaat om te denken dat je iets kunt realiseren, waarna het proces vanzelf loopt. En hier moet ik Michel bijtreden. Want dát is natuurlijk klinkklare nonsens! Wat doet positief denken dan wél?
Impact op de eigen attitude Het is natuurlijk onmogelijk om een trainingssessie van enkele uren samen te vatten in zo kort bestek. Maar de kern kan ik u wel meegeven.
►Positief denken heeft een enorme impact op de eigen attitude.
Uw denken bepaalt in belangrijke mate hoe u tegen de wereld aankijkt en met welke attitude u deze benadert. En dat heeft dan weer een belangrijke impact op uw resultaten.
Voordelen en bewijzen Zelf ben ik geen groot gelover van NLP en andere soortgelijke systemen. Maar toch kan ik u enkele belangrijke voordelen en bewijzen voorleggen van de impact van uw denken op uw resultaten. Ik zou u er graag een drietal mee geven, die ik vaak gebruik.
1. Sporters gebruiken vaak visualisatietechnieken. Vooral turners beginnen met een oefening aan de ringen of de brug met ongelijke leggers door vooraf mentaal te oefenen, voordat ze er echt aan beginnen. Bij onderzoek bleek dat bij het mentaal inoefenen spieren onbewust de correcte acties uitvoerden, zelfs terwijl de sporter met de ogen dicht stil staat. Alleen al door mentaal te oefenen, gebruikt men ongeveer eenkwart van de energie (calorieën) die men ook bij het echt oefenen zou gebruiken. (Wie geen tijd heeft om te sporten, kan op verloren momenten zo toch iets inhalen). Uw denken zal uw lichaam dus onbewust beïnvloeden. Positief denken geeft u een positieve lichaamshouding. Belangrijk voor verkopers!
2. Vaak hoor je succesgoeroes zeggen dat onze geest de grenzen van onze mogelijkheden bepaalt, en niet de realiteit. Dat klinkt leuk, maar is het waar? Wel, voor een deel is het waar. De beweringen van The secret daargelaten (Ik probeer zo al geruime tijd de loterij te winnen, maar het lukt echt niet) is er inderdaad een kern van waarheid in te vinden. Een voorbeeld. Al meer dan tweeduizend jaar geleden probeerden Grieken en Romeinen om de mijl onder de vier minuten te lopen. De Romeinen stuurden zelf hongerige leeuwen achter de hardlopers aan, maar het lukte niet. (Goed voor de leeuwen, jammer voor de lopers). Eeuwen lang bleef men proberen, tot in 1954 Roger Banister de mijl liep in 3 minuten, 59,6 seconden. Leuk, maar nog belangrijker: in de vier jaar nadien liepen veertig mensen de mijl in minder dan vier minuten. Plots had men gezien dat het mogelijk was, en het werd mogelijk.
► De muur van het geloof dat het onmogelijk was, was gevallen.
3. Een experimentje dat ik zelf regelmatig gedaan heb in het kader van opleidingen is het volgende. Laat verkopers met een onbekende koper spreken. Brief ze vooraf over de koper (vriendelijk en open of gesloten en vervelend. Vervolgens gaan de verkopers naar de kopers toe. (Sommigen kregen positieve feedback over de koper, anderen negatieve). En wat blijkt? Achteraf, bij de debriefing, hebben zij die een positieve briefing kregen een positieve ervaring achter de rug en andersom. De kopers zelf wisten alleen dat er verkopers kwamen in het kader van de training en kregen de opdracht voor iedereen vriendelijk en ontvankelijk te zijn.
Invloed van het denken Ons denken heeft een uiterst belangrijke invloed op ons leven. Niemand zal tegenspreken dat negatieve gedachten uiteindelijk tot depressies kunnen leiden. Waarom zou het omgekeerde niet waar zijn? Maar Michel heeft ook gelijk. Ongebreideld optimisme maakt u blind voor uw eigen fouten. Het ontneemt u al die belangrijke leermomenten - de momenten die zo essentieel zijn voor uw groei. Hoe dan?
Misschien kunt u een synthese vinden in het volgende. Positief denken bezorgt u een positieve attitude. Die heeft een belangrijke invloed op anderen. Daniel Goleman ontdekte dat het zogenaamde spiegelgedrag van de mens ingebakken zit in onze genen en de structuur van onze hersenen. (Als u hier meer over wil weten, kunt u een filmpje van hem bekijken op mijn site: http://peterstinckens.be/web/index.php?page=Doc921 )
►Positief zijn zorgt er voor dat ook anderen in een positieve mood komen.
Dat men u als aangenaam ervaart en u positief beoordeelt. Een eerste belangrijke stap om een relatie op te bouwen. Een negatieve instelling heeft het omgekeerde effect.
Tip Wees dus positief, maar blijf kritisch voor uzelf. Want ook dat is belangrijk. Uw eigen fouten zien en er van leren!
Peter Stinckens werkt momenteel als algemeen directeur voor het House Of Imagination. Hij werkte als verkoper, key account manager, commercieel directeur en CEO. Als spreker en auteur is hij een vaste waarde in sales land.
Goed artikel.
Kritisch zijn naar alle nieuwe ontwikkelingen (of dat nu NLP, NEI, kantklossen of "The Secret" is, of welke stroming dan ook) is goed. Meer dan 4000 jaar geleden zei Boeddha dat tenslotte ook, "Neem niets aan op gezag van anderen, onderzoek zelf en behoudt het goede".
Dat je gedachten je lichaam beinvloeden en een attitude naar anderen bepaald is iets dat iedereen dagelijks kan ervaren, niet alleen verkopers.
Prima en afgewogen artikel! Ik kom later zelf op dit onderwerp nog een keer terug. Wellicht wel handig om de link naar mijn artikel er nog eventjes bij te vermelden. Want ik heb behoorlijk moeten zoeken.
Ik heb me persoonlijk altijd afgezet tegen die drammerige positief denkers. Maar deze visie kan me wel bekoren. Het gaat tenslotte om je eigen motivatie en kijk, niet over het dwaze idee dan je met positief denken alle problemen in je leven kan oplossen.
Geweldig artikel. Meer van dat!
Grappig; ik geloof steevast in de kracht van het positieve denken. Veel meer dan wat je zelf bewerkstelligt komt dan op je pad.
Ook de Amerikaanse goeroes, met name Anthony Robbins, helpen mij - middels het lezen van zijn boeken - enorm.
Steeds als ik stagneer ga ik één van zijn boeken lezen en alles komt weer op gang. Alsof je puur door te geloven dat het gebeuren gaat de dingen opwekt.
Jan Vanpalt
In volgde via mijn werkgever een sessie van u en die is lang blijven hangen. Het is leuk om terug een artikel over dit onderwerp te lezen. Ik hoop dat we er nog meer mogen verwachten. Een “hart onder de riem” is vaak een belangrijke extra voor een verkoper!
pos
Ik heb respect voor alle mensen die zich hier mee bezig houden en er een mooi feitelijk verhaal over kunnen schrijven! ik geloof heilig in de kracht van het positieve denken! ik ben alleen zelf nog wel een beginner.. ik wens jou heel veel geluk met alles en iedereen die dit leest natuurlijk ook!
Reageren
Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.