Eenvoudig gezegd betekent assertief gedrag 'voor-uzelf-opkomen', het duidelijk stellen van uw grenzen. En het leidt vaak tot spanningen, zowel bij uzelf als bij anderen. Velen zijn feitelijk bang om conflicten te scheppen of de waardering van anderen te verliezen.
Bent u bereid om er dieper over na te denken, dan blijkt gezond assertief gedrag uiteindelijk grote voordelen op te leveren. U geeft anderen duidelijke signalen van uw grenzen: tot hier en niet verder! Zij zullen er bewuster mee omgaan en er meer rekening mee houden. Communicatiedeskundige David Bloch biedt een kijkje in deze uitgebreide vorm van zelfbehoud.
Wensen en eisen U maakt duidelijk wat u wilt, wat u wilt laten gebeuren, wat u wilt zien gebeuren en de gevoelens die betrekking hebben op deze eisen. Een assertieve verkoopleider kan tegen een lid van zijn team zeggen: Ik maak me zorgen over de hoeveelheid onbeantwoorde aanvragen voor een bezoek of informatie op je bureau. Ik wil dat je alles afwerkt voor het weekend. Hoe gaat ú ermee om wanneer het úw bureau betreft? Tip Bij assertiviteit draait het om open en eerlijk communiceren. Het helpt om te leren ontspannen en om minder zorgen te maken.
Uiten zonder schuldgevoel Door uw waarheid te vertellen krijgt u meer van wat u wilt in het leven, of het te maken heeft met uw klanten, uw baas, uw collega's ... of uw partner thuis. U vergroot uw capaciteiten om verbaal en non-verbaal uw positieve en negatieve gevoelens, gedachten en emoties te uiten ... zonder u schuldig te voelen. U laat tegelijkertijd de ander in zijn waarde. Tip U krijgt meer ruimte in uw leven door te accepteren dat u bepaalde basisrechten hebt, dat u uw eigen waarden en normen hebt die u mag handhaven en naleven. U neemt meer de verantwoordelijkheid voor alles wat u overkomt in het leven. U maakt meer zelfstandige keuzes en neemt uw beslissingen soeverein, om ten slotte zelf meer vorm en invulling te geven aan uw leven.
Grenzen en conflicten Het is in uw voordeel en dat van anderen om uw grenzen te bewaken. Dat beïnvloedt zelfs uw capaciteit om te luisteren, om conflicten op te lossen en om samen te werken en problemen op een win-win basis op te lossen. Tip Onderzoek voor uzelf hoe moeilijk (of juist makkelijk!) u het vindt wanneer een klant weerstand biedt en of u het als persoonlijk of als strikt zakelijk kunt ervaren.
'Nee' zeggen Hoe assertief u bent, bepaalt mede de duidelijkheid en kracht van hoe u 'nee' zegt. Tip Wees direct: Nee, dat lukt me deze week niet. Zo nodig – vooral wanneer de ander doordramt, herhaal met andere woorden: Dat is voor mij deze week onmogelijk. Tip U versterkt uw afwijzing door géén uitleg te geven. Wat wel helpt is om diep en rustig uit te ademen voordat u inademt en spreekt.
'Nee' zeggen met mogelijkheden Door uw eigen grenzen te stellen, heeft u ook recht om te zeggen wát u bereid bent om eventueel te doen en wannéér. U wilt tenslotte meewerken en u stelt uw eigen prioriteiten omwille van uw werkdruk, die u als geen ander overziet. Tip Uitdrukkingen zoals: Vraag me over 10 dagen, of: Ik zou je met plezier helpen – en wel een andere keer helpen om de boodschap te verzachten terwijl u duidelijk blijft en als willig overkomt.
Tot slot Assertiviteit ('nee' zeggen zonder emotie) onderscheidt zich van agressie ('nee' zeggen mét emotie) en is een teken van hoe u uw grenzen stelt en bewaakt – in ieders voordeel!
In zijn internationale praktijk is David een veelgevraagd presentator, trainer, consultant, coach en therapeut. Hij entertraint en schrijft met passie, en weet anderen te kietelen op plekken waar ze amper weet van hadden, om ze te ondersteunen in hun ontwikkeling, groei en succes. Perfect Presentation
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wilt u als eerste reageren?
Reageren
Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.