Hebt u zich wel eens afgevraagd wat noodzakelijke voorwaarden voor succes zijn? Aardige kans dat u ‘zelfvertrouwen’ in uw rijtje opnam. ‘Twijfel’ kwam er waarschijnlijk niet in voor. En toch …
Is zelfvertrouwen werkelijk een noodzakelijke voorwaarde voor succes? Dat is zeer de vraag. Want als dat waar zou zijn, dan zou twijfel dus één van de grootste vijanden van succes zijn, niet waar?
Ondanks, of dankzij? Inderdaad: niet waar! Kijk maar eens naar topsporters. Die zijn over het algemeen gespannen voordat ze aan een belangrijke wedstrijd beginnen. Ik kan het u nog sterker vertellen: ik ken een schaker die vroeger tot de allerbesten van de wereld behoorde en nog steeds bol staat van de zenuwen, ook als hij tegen relatief zwakke tegenstanders speelt. Hij wint vrijwel altijd. Ondanks zijn twijfels! Of is het dankzij zijn twijfels? Die maken hem alert voor mogelijke gevaren.
Zelf-beperkend? Men zegt wel eens dat twijfels een verlammende uitwerking hebben en het potentieel van mensen beperken. Erger: wanneer u twijfelt, zou dat een teken zijn van zelf-beperkende overtuigingen. Is dit nu écht zo? Of is het een broodje aapverhaal?
Veel topsporters hebben last van hun zenuwen. Het is een uiting van twijfel. Als die toppers zo zeker van hun overwinning zouden zijn, dan twijfelen ze toch niet? Ook tal van bekende sprekers en acteurs hebben er last van. Sommige sprekers doen het letterlijk in hun broek van de spanning of moeten overgeven voor hun optreden. En toch doen ze het. Sterker: ze zetten een geweldige prestatie neer. Vindt u dat niet vreemd? Enerzijds is men gespannen, barst men van de twijfels en op het podium zetten ze een prestatie van jewelste neer.
Twijfel: aanjager van succes Het fenomeen van de twijfelende topper beperkt zich niet uitsluitend tot sporters, acteurs of sprekers. Ook zakenmensen hebben er last van. Ingvar Kamprad is een twijfelaar. Toch stond hij aan de basis van een wereldimperium: IKEA. En zo kan ik nog veel meer uiterst succesvolle mensen opnoemen die constant twijfelen over wat ze doen. De twijfel is kennelijk niet het probleem. Het probleem is wat wij met die twijfels doen:
Zetten ze ons aan tot nog beter presteren?
Hebben we oog voor eventuele gevaren en risico’s?
Of, geeft de twijfelaar het te snel op, omdat het toch niks wordt?
Bepalend is hoe wij onze twijfels kanaliseren. Zet de twijfel aan tot het zoeken naar betere methoden? Gevaren omzeilen? Zet de twijfel aan tot nog harder uw best doen? Dan is de kans groot dat u in uw rol groeit.
De fnuikende bijwerking van zelfvertrouwen Zelfvertrouwen is natuurlijk prima. Het idee dat u uiteindelijk zult slagen, ondanks mogelijke tegenslagen, werkt in uw voordeel. Maar een overdosis aan zelfvertrouwen zou wel eens averechts kunnen werken. Het is een voedingsbodem voor zelfoverschatting. Met alle nare gevolgen van dien. Een overdaad aan zelfvertrouwen leidt vaak ook tot een verstarde mentale houding (de technische term is ‘fixed mindset’). Het is een mentale staat waarin wij de overtuiging hebben ergens goed in te zijn of juist niet.
Fixed mindsetters die zichzelf erg goed vinden hebben de neiging zich minder in te spannen. Ze staan niet open voor nieuwe ideeën. Dat hoeft ook niet want ze zijn al zo goed. Ze vermijden risico's omdat ze dan door de mand kunnen vallen. Terwijl mensen met een flexibele mind set denken ‘als ik voldoende mijn best doe, komt er vanzelf iets goeds uit!’ Deze mensen durven risico’s te nemen. Met alle twijfels die er bij horen.
Conclusie Twijfel is prima! Er is niets kapot dat gerepareerd hoeft te worden. Twijfel hoort bij mensen als lucht bij ademhalen. Aan u de keuze: uzelf de put in twijfelen, of een gezond portie twijfel omarmen en er iets zinnigs mee doen.
Michel Hoetmer
Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet te scoren. Zijn trainingsbureau SalesQuest is gespecialiseerd in acquisitie- en verkooptrainingen. Bekijk de trainingen van Sales Quest
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wilt u als eerste reageren?
Reageren
Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.