Reacties
Ik heb mijn woordenboeken al omgedraaid!
Goed zo, Maurice!
En nu steeds opletten in je dagelijks woordgebruik.
Je hebt een aantrekkelijke site.
Tips:
- alles met @ is een e-mailadres; dus mag je de aanduiding 'e-mail' weglaten!
- gebruik een 'contactformulier' zodat je @-adres onzichtbaar is voor 'harvesters' (zo beperk je spam).
Hartegroet,
DAVID
Herman
Inspirerend.
Neem nu zelf ook eens het Nederlands woordenboek ter hand en zoek alle mogelijke betekenissen van het woord 'geest' eens op. Je zou er aardig van versteld staan hoe ruim dit begrip in onze eigen taal toch kan worden ingevuld. ;-)
Dank je voor je oplettendheid, Herman, en je waardevolle input.
Misschien is JUIST de brede mogelijkheid voor 'geest' nog méér reden om te focussen door 'Mind' te gebruiken!
(Kleine vergelijking: de veel verschillende (vermeende) betekenissen van 'c.q.' zijn juist dé reden om deze uitdrukking te vermijden.)
In ieder geval, je hebt genoten (?) van mijn artikel en je waardeert de essentie en nut ervan ...
Hartegroet,
DAVID
N.B. Kijk ook eens naar Blochs Blog op m'n site, zeker naar 'Gemiste verkoopkansen' in het archief van september.
Sebastiaan
Beste David,
Mooi artikel ! Wat mij erg veel opvalt de laatste tijd is ( of het nou toeval is ;)?) Dat alles valt of staat bij je state of mind. Ik begon met het lezen van The Secret en kwam in aanmerking met de law of atracttion. Nou moet ik aangeven dat er sommige dingen instonden waar ik anders over denk, maar er ook heel veel stukken instonden die wel overeenkwamen.
Ik zit zelf al jaren in de verkoop en vind het erg interresant om zoveel mogelijk informatie op te doen over de verkoop, de psychologie erachter, hoe mensen te overtuigen of te motiveren.
Pas sinds een aantal maand verdiep ik mij in de gedachten van iemand ( Bijvoorbeeld NLP) Het valt mij op dat de regel van 7% Verbaal 38 % Hoe je het zegt (intonatie) en 55 % Non verbaal altijd opgaat.
Wanneer je zegt dat je erg blij bent maar je hebt een gezicht dat op half 6 staat en je houding is er ook niet na, dan gaat men altijd uit van het non verbale.
Om terug te komen op jou verhaal, ben ik het er helemaal mee eens dat je negativiteit moet voorkomen. Het valt mij op dat wanneer je negatief denkt en dus ook negativiteit uit dat aanstekelijk is. Aan de andere kant ( en dit is het mooie eraan) is het tegenovergestelde van negativiteit... positiviteit nog meer aanstekelijk.
Voor de rest ga zo door David ik kijk uit naar je volgende berichten !
Mvg.
Sebastiaan
Dank je, Sebastiaan, voor je openheid - want ANDEREN lezen ook jouw bericht. En ik meen dat dit soort reactie ook bijzonder aanstekelijk en aanmoedigend werkt.
Zelf ben ik bijna 35 jaar geleden begonnen te ontdekken hoe de processen, zoals jij beschrijft, werken. En ik heb ze uiteraard toegepast. En veel meer.
Pas einde jaren 80 begon ik ze op de markt te brengen in Nederland, en boekte fenomenaal succes. Nu, met een nieuwe, jongere golf 'ontdekkingsreizigers' is het tijd om mijn kennis en vooral deskundigheid weer volledig uit de kast te halen.
Voor mij 'oud' (de kracht van ervaring), voor velen 'nieuw' en heel spannend!
Kijk verder in het archief, Sebastiaan, en ook in mijn Blog op m'n site.
Hartegroet,
DAVID
Dag David,
Dank voor je compliment en de tips!
Het letten op je woordgebruik is overigens geen sinecure!
Een boekje dat mij aardig op weg heeft geholpen is een Ankertje van Paul Liekens: Gevangen in de Taal.
Groet! Maurice
Wat je zegt, Maurice - ook ik vraag anderen om MIJN teksten wel eens na te kijken.
Ik zie m'n eigen fouten over het hoofd terwijl ze in 'vreemde' teksten meteen opvallen.
Ja, Paul Liekens heeft een scherpe kijk op taal en hoe het de gevangenis van onze conditionering is.
Gelukkig heb ik Nederlands als volwassene geleerd ...
Een van mijn stokpaarden is hoe Nederlanders zeggen "Ik ben het met je oneens" maar eerder "Je hebt gelijk" dan "Ik ben het met je eens".
Zelf heb ik niemand nodig om MIJ te vertellen dat ik "gelijk heb" - want dat héb ik altijd (voor mezelf) - anders had ik iets anders gezegd.
Pluk de dag ...!
DAVID
Sjoerd van Esch
Hi David,
RAAK! Dat is mijn eerste reactie op je artikel. Ongetwijfeld heb je ook gezien dat als je de woordenboeken omdraait, je het woord ENNE krijgt... ENNE is te beoordelen als een verbastering van EN (in de spreek- en SMS-taal van tegenwoordig best veel gebruikt). Los van wat je van het gebruik van ENNE in de Nederlandse taal vindt, symboliseert het een soort van constante nieuwsgierigheid en het toevoegen van informatie die zinvol kan zijn. Bijvoorbeeld: "...en hoe gaan we dat aanpakken?" "...en waarom lukt zoiets wel of niet?" "...en wat zijn de alternatieven?" Zomaar een paar voorbeelden van vraagstelling die voort kunnen komen uit zowel een positieve of negatieve insteek in een gesprek. Verbonden door het woord EN, hetgeen automatisch een toevoeging in zich heeft. Als je het mij vraagt betekent 'toevoeging' op zich per definitie toegevoegde waarde als je het mij vraagt.
Een ander sprekend voorbeeld waar wij ons Nederlanders graag van mogen bedienen is het woord MAAR. We MAREN wat af met elkaar, tegen het irritante aan! In 1998 ben ik een tijd in de VS geweest, waar ik een gevleugelde uitspraak hoorde: "Everything before BUT is a lie!". Alles voor het woord MAAR is een leugen! En het is waar. Iets simpels als een reactie die begint met "Ja, maar...": daarmee bedoeld men dus: "Nee, want...". Als alles voor het woord MAAR in ons taalgebruik een leugen is, dan liegen we wat af in dit land. Het beperken van het gebruik van het woord MAAR (of om in jouw terminoligie te blijven: ont-maren) levert tesamen met het 'ont-nieten' een heel andere gespreksdynamiek op. Sinds 1998 probeer ik mijzelf te 'ont-maren', 10 jaar later zal daar het 'ont-nieten' aan worden toegevoegd.
Het blijft een feest om je 'te lezen' David! DANK!
Hartelijke groet,
Sjoerd
Zoals gebruikelijk, Sjoerd, weet jij ook de spijker op de kop te slaan met je rake praktijkvoorbeelden ... die bevestigen wat ik al jaren verkondig.
Ik ontdek steeds meer hoe 'de oude leer' (wijsheden) opnieuw ont-dekt worden. Spannend en boeiend tegelijk.
Sjoerd, wij etten ons gesprek voort!
Hartegroet,
DAVID
Ben Alberts
Goed stuk en helemaal waar, goed om de confrontaties te lezen en daar voor jezelf bij stil te staan. Dan merk je dat er toch flink wat negativiteit in dagelijkse zaken zit, wat je eenvoudig kan doen omkeren.
Negativiteit komt helaas veel voor. In een slechte economische tijd meer dan in een opbouwende economie, maar het is nooit helemaal weg. Nu kan je daarvoor je mindset omschakelen naar positief en je prettger voelen en meer succes hebben.
Als ik in mijn vakgebied - sales en marketing kijk - heb ik veel positieve mensen terug zien vallen naar negativiteit. Hoe komt dat? Vaak zien we dat samenwerking in een bedrijf van belang is om goed te scoren. Je zou dus denken sales en marketing - beide commercieel - kunnen goed samenwerken.
Fout gedacht! Marketing stuurt leads door waar Sales niets mee kan en gaan hun eigen bestand aanleggen. Na enige tijd gaat dit tot frictie leiden en ontstaan er twee afdelingen die niet kunnen of willen samenwerken. De baas van beide afdelingen wil iedereen te vriend houden en heeft een 'laissez faire' aanpak. Ondertussen wordt iedereen wel geconfronteerd met niet te halen targets.
Kernvraag: hoe blijft een positieve manager of professional in zo'n omgeving positief?
Dank je, Ben, voor jouw bevestiging.
Wél vraag ik je (= jou) over wie jouw 'je' gaat. Zeker niet over mij, toch?
Let wel: zelf gebruik ik heel zelden het woord 'je' in de algemene zin terwijl ik terdege een beweging zie om de woorden 'ik' en 'me/mij' te vervangen door 'je'. Dit is maar een aspect van wat ik NNL (NieuwNederlands) kies te noemen. Zelf blijf ik - als buitenlander - zo correct mogelijk NL schrijven en spreken.
Errol komt met iets heel anders. De oude strijd tussen Sales en Marketing is al lang in de meeste vooruitstrevende bedrijven opgelost door de twee afdelingen samen te smelten.
Zo te lezen, Errol, heb jij een boeiende uitdaging (die voor jou een probleem is!) binnen jouw organisatie! Een consult voor jou en/of je baas zou zeker uitkomst bieden ...
Wat jouw kernvraag betreft, is het antwoord eenvoudig. Op het moment dat iemand in staat is om de 'mind games' te zien voor wat ze zijn en IN VERBINDING komt met zijn ware zelf en zijn diepste waarden, dan verdwijnt de problematiek.
Dat het potentieel veel innerlijk werk vergt om de juiste verbinding te maken, maakt alleen deel uit van de persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei die inherent zijn aan dit hele onderwerp.
David,
Dank voor je feedback. De uitdaging die ik heb beschreven geldt niet zozeer voor onze eigen organisatie. Onze dienst is het om sales en marketing te laten samenwerken. Met name voor zaken als lead generation, lead management en analytics.
Antwoord op mijn kernvraag is niet helemaal duidelijk. Als iemand wil veranderen, maar hij heeft te weinig 'power' (oftewel hij zit wat lager in de rangorde), Hoe gaat hij dat voor elkaar krijgen?
Dank voor het ophelderen van een misverstand - voor mij en voor andere lezers, Errol.
Wat betreft de situatie of 'uitdaging' die jij beschrijft: ik heb te weinig informatie om daar iets nuttigs over te zeggen.
Maar nu je kernvraag, die nu duidelijker is. Persoonlijke ontwikkeling is een fascinerend proces dat aansprak maakt op de vier gebieden van fysieke, mentale, emotionele en spirituele. Maar 'power' binnen een organisatie kan zowel persoonlijk als functioneel zijn.
Je vraag raakt te veel zaken voor een 1-2-3-antwoord, althans door mij! Misschien iemand anders ... maar op een ander forum!
Spelen met taal - meestal zinnig, soms voor de lol - is een van mijn dagelijkse bezigheden. Ik herken veel in je verhaal en sluit mij ook zeker aan bij de conclusie dat wij allen steeds opnieuw weer een keuze hebben. Wat onmogelijk lijkt kan daardoor zomaar ineens mogelijk worden. In het Engels is er dit verband nog een leuk gedachtensprongetje te maken met het woord 'impossible'. Beetje schuiven, apostrophe plaatsen en je hebt: I'm possible. Dat vinnik nou leuk.
Van<br>
IMPOSSIBLE<br>
naar<br>
I'M POSSIBLE
</p>
<p>
Van<br>
RESPONSIBILITY<br>
naar<br>
RESPONSE ABILITY
</p>
<p>
Van<br>
INTIMACY<br>
naar<br>
INTO ME I SEE
</p>
<p>
Ja, dat gaat leuk op z'n Engels.<br>
Dank, Leon (of: Léon?), voor je waardevolle input!
Reageren
Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.
|