In een wereld waar producten en diensten steeds meer op elkaar lijken is de uitstraling van de verkoper steeds belangrijker. Klanten willen immers goed geholpen worden en de uitstraling van de verkoper speelt daarbij een belangrijke rol.
We leven in een tijd waarin we steeds meer beslissingen nemen op ons gevoel. Als een klant moet kiezen tussen verkoper A en verkoper B die beiden een identiek product verkopen met bijna geen prijsverschil, waarop neemt de klant dan zijn beslissing?
Juist. De manier waarop de verkoper de klant helpt.
Steeds meer klanten willen gewoon goed geholpen worden. Natuurlijk moet uw product of dienst goed zijn. Maar u mag best duurder zijn dan uw concurrent. Dat maakt voor een klant die zich vertrouwd voelt niet uit.
De verkoper die klanten helpt met de instelling: Ik wil een oplossing geven waar mijn klant mee geholpen is, komt heel anders over dan de verkoper die alleen voor de verkoop gaat.
Waar gebeurd verhaal Onlangs vertelde een verkoper uit een tuinwinkel mij het volgende: Een klant had graszaad nodig. Dus ik loop met 'm mee en stel de vraag: Hoe ziet uw gras eruit op dit moment? Meneer legt uit dat er vele kale en bruine plekken zijn. Hoe groot is uw grasveld? Bleek het een grasveld te zijn van 60m2. Door verder te vragen bleek dat er veel mos in het gras zat en dat ecologische producten zijn voorkeur hadden. Uiteindelijk vroeg ik aan de klant: Meneer wilt u alleen graszaad of een schitterend gazon? Waarop de klant in de lach schiet en zegt: Een schitterend gazon natuurlijk! Door hem te laten zien welke producten hij daarvoor het beste kan gebruiken, kocht hij vijf producten in plaats van alleen graszaad. De klant ging blij en met een handdruk voor "Bedankt voor je hulp" weg. Dat gaf mij ook een blij gevoel!
Mooi verhaal toch!
Wees een gelukkige verkoper Een gelukkige verkoper maakt klanten gelukkig!
Gelukkige verkopers vinden het echt leuk om klanten te helpen. Daar krijgen ze een goed gevoel van. Het vergroot hun eigenwaarde. Ze kunnen ook zichzelf zijn, relaxed, omdat ze overtuigd zijn van de meerwaarde van hun product. Ze vinden dat hun product er écht toe doet. Niet omdat anderen dat vinden. Niet omdat dat in de bedrijfsbrochures staat. Of dat de afdeling marketing dat zegt. Nee, ze vinden dat zélf zo. Ze hebben een brochure helemaal niet nodig. Zij zijn de brochure!
Ze zijn het wandelende uithangbord en worden er blij van om een klant blij te zien. Dus lopen ze de extra mijl. Ze doen meer dan ze de klant beloven. Waarom? Omdat het ze plezier geeft!
Wees uw eigen coach
Vergeet dus even uw collega's, uw manager en al die ander om u heen met hun drukke meninkjes. Laat u door niets en niemand in de weg staan of beïnvloeden.Wees uw eigen coach. Ontwikkel uw eigen visie op verkopen. En als je die te pakken hebt, help anderen er dan mee.
Mensen helpen maakt gelukkig! Stel uzelf – als u dat leuk en zinvol vindt natuurlijk - elke dag van de week een vraag om uw positieve overtuigingen te versterken. U zult merken dat als u dit iedere dag doet, uw houding verandert. Laat belemmerende overtuigingen los. Zeg gewoon stop. En stel uzelf de volgende vragen:
Wat wil ik voor mijn klanten betekenen?
Waarvoor bied mijn product/dienst een oplossing?
Wat zie ik mij anders doen dan de doorsnee verkoper?
Wat maakt mij gelukkig?
Wat kan ik allemaal doen om de klantverwachtingen te overstijgen?
Welke collega's (andere afdelingen) kan ik daarbij betrekken?
Wat kom ik brengen?
Tip Zorg goed voor uzelf, voor uw klant, uw collega's en voor uw bedrijf. Doe uzelf niet tekort. Zorg voor uw eigen geluk!
200 % mee eens, binnen ons bedrijf noemen we dit Noaberschap (gedraag je als een goede buur). De relatie met onze klanten/prospects is gebaseerd op beschikbaar zijn, het altijd bieden van een oplossing, vaak door buitengewoon mee te denken met de klant. Laagdrempelig en altijd in de buurt.
De goede relatie die je kunt hebben met je buurman is misschien niet het hoogst haalbare maar in mijn beleving al veel beter dan menige relatie die alleen gebaseerd is op verkopen..
Graag reageer ik op de stelling
"Wees een gelukkige verkoper".
Als je kleding mag en kan dragen waar je prettig in voelt, maakt dit ook voor de persoonlijke uitstraling een wereld van verschil.
Vaak voldoet de Bedrijfskleding niet aan het de verwachting van degene die deze moet dragen, en dat zie je dan ook aan het gezicht.
Als we het alleen over de kleur hebben vinden bedrijven het belangrijk dat deze bedrijfskleur ook in de kleding zichtbaar is waardoor de werknemer en soms al beroerd uitziet zonder dat hij het wil.
deze moet dus al alle zeilen bij zetten om toch vriendelijk en toegankelijk over te komen.
Als je dan kijkt naar de kledingstijl zijn er ook genoeg wensen te over
Reageren
Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.