Sales Manager: waarin wilt u zich ontwikkelen?


Sales Theorieën

Trek klanten aan met een wit papier (Jan-Willem Seip)
De klant een nieuw verhaal laten schrijven (Rene Knecht)
Verkopen met een “glazen bol” (Rene Knecht)
Bent u oplossingsgericht of procesgericht? (Toine Simons)
7 uitgangspunten voor het succesvol verkopen van diensten (Toine Simons)
Niet verkopen, maar waarde aantonen (Toine Simons)
Breng uw klant in trance (Rene Knecht)
Nieuwe privacywetgeving nekslag voor koude acquisitie? (Vladan Soldat)
Mythbusting: fabels en feiten in sales (Vladan Soldat)
Praat u met een blocker of een mobilizer? (Harro Willemsen)
Uitdagen of niet uitdagen? (Harro Willemsen)
We verkopen verandering (Harro Willemsen)
‘Sales’ bestaat niet (Harro Willemsen)
Neuro Sales werkt bij Cold Calling, want … (André Hagelen)
Gebruik deze simpele tip voor meer succes met uw acquisitie (André Hagelen)
Laat Steve Jobs u helpen bij koude acquisitie (André Hagelen)
Tunnelen of lummelen (Vladan Soldat)
Veranderende eisen aan verkopers (Ronald van den Berg)
Pas op voor ‘rode vlag’ klanten (Richard van Houten)
Hoe verkoopt u volgens de SPIN-methode? (Verkoopgesprek)
Overleef in steeds agressievere markten (Redactie Verkopersonline.nl)
De 80/20 regel van verkopers (Enno van Kersen)
Natuurwetten in de verkoop (Herman Meijer)
Klanten kopen ondanks uw presentatie (Enno van Kersen)
In deze tijd moet je vooral Vercoöpen (Redactie Verkopersonline.nl)
De 80/20 regel in sales (Alexander Loudon)
Overspelige klanten (Jan-Willem Seip)
“Hoe krijgt u het toch voor elkaar?” (Richard van Houten)
SPIN, een veel toegepaste vraagtechniek (Peter Stinckens)
De 80-20 regel van communicatie (Richard van Houten)
Verkoop Methodieken: AIDA (Peter Stinckens)
Grote orders binnenhalen (Vladan Soldat)
Wetten van Succes (Verkoop Succes)
Omzet bepalen volgens de Scotsman-methode (Redactie Verkopersonline.nl)
Is salessucces gebaseerd op wetenschap? (Hans Oelen)

Veranderende eisen aan verkopers

Ronald van den Berg
Ronald van den Berg
Customervision.nl

Veranderende omstandigheden stellen aanvullende eisen aan verkopers. Over welke kwaliteiten moet een verkoper beschikken om in hedendaagse, dynamische en competitieve markten succesvol te zijn en te blijven?

Veranderende eisen aan verkopers

Er lijkt over het algemeen weinig discussie te bestaan over gewenste kwaliteiten van verkopers. Wanneer u bijvoorbeeld vacature teksten bekijkt of simpelweg even googled, vindt u eigenschappen en kwaliteiten als: uitstekende communicatieve eigenschappen, enthousiasme, empathisch vermogen, flexibel, doelgericht, etc. Maar, door veranderende omstandigheden zijn deze eigenschappen in veel sectoren niet meer voldoende. De ontwikkelingen van de laatste jaren maken veranderingen noodzakelijk.

Wat gebeurt er?
Bedrijven hebben tegenwoordig te maken met, om maar eens een greep te doen: hyperconcurrentie, globalisering, toegenomen beschikbaarheid van informatie en transparantie door internet, afgenomen kwaliteitsverschillen tussen producten en diensten, en de toenemende professionalisering van inkoop afdelingen. Daarnaast is er binnen organisaties een toenemend bewustzijn dat het nettoresultaat wordt gerealiseerd met slechts een klein deel van de klanten. De combinatie van deze ontwikkelingen heeft ertoe geleid dat de klassieke eigenschappen van verkopers in veel gevallen niet meer voldoende zijn voor een positief resultaat en een duurzame, rendabele relatie met klanten.

Van individualist naar teamspeler

Ondanks dat er regelmatig contact plaatsvindt met de binnendienst en de salesmanager, opereren veel verkopers in de buitendienst relatief individualistisch. Succesvol hedendaags klantmanagement vraagt in toenemende mate om een teamaanpak, waarbij de verkoper als klantverantwoordelijke alle commerciële en niet-commerciële processen rondom een klant regisseert. Afstemming met de binnendienst, marketing, finance, logistiek, etc., vraagt nadrukkelijk om managementvaardigheden. De huidige technische mogelijkheden, zoals standaard mobiele communicatiemiddelen en CRM-software, faciliteren deze aanpak in hoge mate.

Van productspecialist naar consultant
De tijden dat een verkoper zich kon onderscheiden door uitsluitend te excelleren op productkennis zijn voorbij. Productkennis is een dissatisfier geworden. De enige manier voor een verkoper om zich te onderscheiden is door toegevoegde waarde te bieden die bijdraagt aan de realisatie van bewuste of latente doelstellingen van de klant. De zogenaamde "consultative selling-methode" wordt door steeds meer verkooporganisaties toegepast om toegevoegde waarde te bieden en duurzaam concurrentievoordeel te realiseren. Om dit te kunnen toepassen zal de verkoper de communicatieve en andere interpersoonlijke vaardigheden moeten combineren met vaardigheden die normaal gesproken tot de kerncompetenties van een consultant behoren: bedrijfskundig inzicht, analytisch vermogen en op gelijkwaardige voet communiceren en samenwerken met management en directie.

Van operationeel naar strategisch

De derde belangrijke verandering van de eisen aan verkopers betreft een verschuiving van de focus van operationele resultaten naar strategische waarde van de klant. Een verkoper zal steeds meer in staat moeten zijn om ook de potentie van een klant te bepalen voor de langere termijn en om activiteiten uit te zetten die van de huidige en toekomstige kansen resultaten kunnen maken. Daarbij spelen ook weer alle geledingen binnen de organisatie een rol. Wie heeft welk contact bij de klant en wat is de kwaliteit van de relatie? Deze multi-level aanpak vraagt om zorgvuldige accountplanning waarbij alle resources zo goed mogelijk op elkaar dienen te worden afgestemd. Naast ondernemerschap, assertiviteit en creativiteit zijn ook hier managementvaardigheden bij de verkoper van belang.

Bestaande kwaliteiten blijven van toegevoegde waarde
Ondanks de veranderingen blijven de "klassieke" kwaliteiten van verkopers van toegevoegde waarde. Verkopen is en blijft mensenwerk. Aspecten en eigenschappen als gunfactor, enthousiasme, doorzettingsvermogen, lef, nieuwsgierigheid en oprechte interesse kunnen van doorslaggevend belang zijn om zowel intern als extern relaties te ontwikkelen en resultaten te boeken.

Ronald van den Berg

Ronald van den Berg
Ronald van den Berg MSc is consultant, trainer en coach bij customervision. Hij ondersteunt BtoB-ondernemingen bij het verhogen van duurzaam rendement door het professionaliseren van verkoop op strategisch, organisatorisch en individueel niveau. Daarnaast is Ronald o.a. MBA-docent Strategisch Sales & Accountmanagement.
Alle artikelen van deze auteur
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   6,8
(25 stemmen)
Reacties

Heel goed artikel, het geeft duidelijk aan dat de tijden voor verkopers zijn veranderd. Wat eens goed heeft gewerkt, werkt nu niet meer.

Met name de paragraaf "van individualist naar teamspeler" geeft aan dat het roer om moet. Met Marketing moet worden samengewerkt op het gebied van Digital Marketing en Customer Analytics. Dit lijkt eenvoudig, maar naar schatting 80% van de bedrijven werkt met gescheiden Marketing en Sales. Die allesbehalve samenwerken. Oplossing voor deze suboptimalisatie is Marketing & Sales alignment, waarin alle neuzen dezelfde richting op staan.

Ronald van den Berg |  http://www.salesdevelopment.nl

Beste Errol, bedankt voor je positieve reactie. Er is nog een wereld te winnen en bedrijven die dat (zullen) inzien of daar al mee bezig zijn, zullen zich duurzaam kunnen onderscheiden.

Hanspeter Zeller |  http://Www.hsm.eu

Uw inzichten zijn correct, alleen onderwaardeert u m.i. het feit dat productkennis niet zo belangrijk is. Juist in een huidige tijd waar veel "managersverhalen" worden verkocht, vindt een klant het heerlijk om iemand te spreken, die ook echte (product) ervaringen heeft. Daarmee kan de verkoper zich hedendaags in positieve zin enorm door onderscheiden.

Jacques Bonneur |  http://www.baltusfundraising.nl

Ben met Hanspeter eens dat productkennis er wel degelijk toe doet. Overigens blijkt uit onderzoek van gedragseconoom Dan Ariely dat teamwork niet altijd tot betere resultaten leidt.

@Hanspeter en @Jacques Hangt er vanaf wie je gesprekspartner is. Als je met de technische man in gesprek bent, dan is productkennis belangrijker dan voor de manager. Die laatste heeft meer interesse in toegevoegde waarde.

Aangezien je zo hoog mogelijk wilt inschieten bij een prospect of klant, ga je eerst aan de manager uitleggen wat de toegevoegde waarde is en neem je voor een tweede gesprek je product manager mee om haarfijn alle productdetails uit de doeken te doen.

Veel verkopers willen alles zelf doen, maar dan gaan zij in een van de gesprekken problemen krijgen. Of zij steken een technisch verhaal af bij de manager of een toegevoegde waarde verhaal bij de technische man. In beide gevallen komt het verhaal niet over.

Jacques Bonneur |  http://www.baltusfundraising.nl

@Errol, als ik je goed begrijp betreft productkennis volgens jou enkel technische producten. Er zijn echter duizend en een porducten/diensten.

@Jacques, je hebt gelijk. In plaats van technische man had ik moeten zetten inhoudelijk persoon, dan klopt het voor diverse producten of diensten. Waar ik naar toe wil is dat er in multi-level selling diverse niveau's zijn waarmee je zaken doet die verschillende zaken willen horen.

Ronald van den Berg |  http://www.salesdevelopment.nl

Beste Hanspeter, bedankt voor je reactie. Productkennis blijft cruciaal. Het is een basisvoorwaarde. Echter, door als verkoper uitsluitend te excelleren op productkennis zal je het verschil niet meer maken. Je zult als verkoper in toenemende mate deskundigheid van de business van jouw klant moeten ontwikkelen en waarde moeten toevoegen door de combinatie van producten, kennis en inzicht. Hiervoor is het gewenst om op verschillende niveaus bij je klant te acteren.

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel