Hoe bedoel je…economische omstandigheden?

Onder goede economische omstandigheden kan iedereen in de verkoop een goede boterham verdienen. In economisch mindere tijden echter blijven alleen de échte verkopers bovendrijven. Bent ú een echte verkoper? 

Hoe bedoel je…economische omstandigheden?

Dit is ook de periode dat het kaft zich scheidt van het koren wanneer het over verkoopleiders gaat.
Gelijk aan de uitspraak: Verkopen begint vanaf het moment dat de klant NEE zegt, zal vanaf het eerste economische signaal dié verkoopleider zich onderscheiden ten opzichte van de rest, die hier het juiste antwoord op heeft en zijn verkoopteam op essentiële gronden weet te coachen!

Bij welke categorie verkoopleiders hoort u?
Wat doet een doorsnee-verkoper wanneer het steeds minder gaat?
Hij pakt zijn mobiele telefoon die hem ter beschikking is gesteld door zijn werkgever, om vervolgens negatieve bevestiging te zoeken bij zijn collega-verkopers. Gaat het bij jou ook zo slecht? Ik sprak vanmiddag nog met ….en in zijn rayon gebeurt ook niets meer!

Hiermee zoekt hij voor zichzelf een verantwoord excuus dat het toch echt niet aan hem kan liggen, want al zijn collega's zitten met hetzelfde probleem! Hij realiseert zich waarschijnlijk niet dat hij met de mobiele telefoon van zijn werkgever, het negatieve 'aan ons ligt het niet' virus verspreidt, wat de omzet voor zijn werkgever alleen maar verder doet dalen. Dit mag je met klem – eigen nestvervuiling – noemen.

Herkent u zichzelf in dit gedrag?
Zodra de regering vervolgens een periode later haar eigen gevoerde economische beleid (terecht of onterecht) weer gaat promoten en aangeeft dat de economie, dankzij hun doordachte beleid, weer groeiend is en de media een paar mensen op straat aanspreekt over het vertrouwen in de toekomst en hier een positief artikel over schrijft, dan groeit het aantal inschrijvingen bij de Kamer van koophandel weer, verkopen trekken weer aan en omzetten gaan weer de hoogte in??!!

Het leuke is, dat wanneer je deze telkens terugkerende processen als verkoper doorziet en je niet meer laat besmetten met deze mediavirussen, je aan den lijve zult ervaren dat je hier totaal geen last van zult hebben.
Heeft dit nu te maken met een absolute wetmatigheid of is hier sprake van perceptie of negatieve beïnvloeding?

Wees u altijd bewust waar u uw aandacht op richt, want dit wordt met garantie uw uitkomst.

Uw voorstellingen bepalen uw gedrag
Het verwachten van een negatieve uitkomst leidt automatisch tot een andere houding, keuzes en gedrag, met als resultaat, dat je uitkomsten overeenstemmen met je verwachtingen.

 • U gaat zich namelijk richten op dat wat fout gaat en u verwacht het ook.
 • U concentreert zich op wat u niet kunt doen in plaats van wat u wel kunt doen.
 • U denkt en praat en klaagt over alles wat niet goed loopt in plaats van over alles wat (nog) wel goed gaat.

En alweer…uw verkopen lopen steeds meer terug.
Klanten kopen steeds minder.
Uw werkgever is steeds minder tevreden en begint u vervolgens onder druk te zetten.
U vindt uw werk steeds minder leuk, u begint te twijfelen aan uzelf of geeft de rest van de wereld de schuld.

Kunt ook u het bovenstaande voorkomen?
Ja natuurlijk, want al eeuwen gaat de economie op en neer en ook al eeuwen zijn er mensen en bedrijven die hier last van hebben. Aan de andere kant zijn er ook altijd verkopers en bedrijven geweest aan wie al die zogenaamde sores voorbij ging.
Wat is dan het verschil tussen deze mensen en bedrijven, ondanks het feit dat ze werken in hetzelfde economische klimaat?

Het antwoord op deze vraag is te vinden in datgene waar mensen hun focus op richten, wat ze verwachten, wat ze intens verlangen, waar ze over praten en wat ze doen.

Veel van wat er buiten ons om gebeurt, kunnen we managen door processen die niet buiten ons, maar in ons werken, namelijk ons eigen denken en voelen.
Waak voor en bescherm uzelf tegen de volgende gedachten:

 • Ik kan er niets aan doen.
 • Het ligt buiten mijn invloed.
 • De huidige situatie is onomkeerbaar.
 • Dat waren de zeven vette jaren, nu beginnen de zeven magere jaren.
 • Ik zal me hier bij neer moeten leggen.

Wat u wél kunt doen, wat ik u zelfs adviseer om te doen, is het volgende:

Herhaal, elke avond wanneer u gaat slapen, telkens stilletjes en met gevoel het woord:
SUCCES

Blijf dit voortdurend in stilte maar met gevoel herhalen als een soort slaapliedje.
SUCCES

U zult na verloop van enkele dagen versteld staan van de resultaten, want dit is maar één voorbeeld van de veelheid aan magisch lijkende vermogens van uw onderbewustzijn.

Neem daarom nu het besluit om langs deze makkelijke weg succesvol te zijn, louter en alleen door het creëren van uw eigen succesbewustzijn. Dat is namelijk wat in essentie succes voortbrengt, niets anders dan dat. Communicatie- en verkoopvaardigheden zijn ondanks hun grote belang, hier ondergeschikt aan.

Succesvol zijn in wat u doet en het consequent behalen van goede resultaten vereist een overeenkomstige overtuiging die in uw onderbewustzijn staat gegrift.
Bouw daarom het idee, de overtuiging van uw succes in uw onderbewustzijn,
als blauwdruk in uw geesteshouding.

Tip
Nogmaals, herhaal gedurende minimaal vijf minuten voor het slapen gaan het woordje
SUCCES zacht en rustig en met gevoel voor uzelf, want in uw onderbewustzijn zit uw persoonlijke programmering en daarmee uw bestemming.

Hans Oelen
Palaver

Hans Oelen

Hans Oelen
Hans Oelen is oprichter, trainer en succescoach van Palaver-trainingen. Op de gebieden leiderschap, sales en dienstverlening, heeft hij vele mensen en bedrijven geholpen het beste uit zichzelf te halen en hun dromen te realiseren. Als auteur geniet hij bekendheid door zijn boeken ‘Zijn…wat je wilt worden’ en ‘Het nieuwe verkopen’ .
Alle artikelen van deze auteur
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   7,2
(10 stemmen)
Reacties

roland jacobs

Beste hans,

Je eigen progamatuur aanpassen is echt de basis van succes, Je sluit een aantal negatieve dingen uit en deze vervangen zichzelf door positieve. Al met al is dit echt zo, ben zelf ermee bezig en inderdaad het werkt. Ik onderschrijf dan ook absoluut want hier gezegd word. Ga het eens doen en je staat versteld van het resultaat. Hou het wel bij je eigen waarden en sta open voor nieuwe dingen.

Je bepaalt het nog steeds zelf het succes

Sebastiaan

Beste Hans en Roland,

"5 minuten voordat je gaat slapen stilletjes zeggen succes" is nog geen garantie voor succes. Dit soort "Wishfull thinking" helpt alleen als dit je ook tot actie aanzet.

Zelf ben ik er ook een voorstander van dat waaraan je denkt je dat ook uitstraalt. Dus denk je positief en succesvol dan kan je ook succesvol worden... MAAR.....

Wanneer je denkt dat het je allemaal komt aanwaaien alleen door het woord succes in je hoofd te blijven herhalen is onzin.

Excuses gaan zoeken terwijl je ook oplossingen kan zoeken is dom. Zoek het altijd bij jezelf ( wat anderen ook zeggen) Als je bij jezelf gaat afvragen wat je beter kan doen, verbeter je jezelf en daarmee ook je resultaten.

Dus mijn tip voor het slapen gaan.... Denk 5 min ( liefst nog ietsjes langer) over mogelijkheden om je omzet te vergroten die volgende dag, en je zult verstelt staan van de resultaten.

Succes ;)

bart peeters

De nagel op de kop, Hans!

Je eigen attitude, je verwachtingen, je geloof bepalen bewust en onbewust je daden, en je daden zijn van grotere invloed op je resultaten dan de omstandigheden, niet alleen in de verkoop, maar in ALLE facetten van het leven. Stel je bent een voetganger en je komt bij een zebrapad om een drukke straat over te steken. Als je nu een beetje opzij gedraaid gaat blijven staan en naar de gevels van de huizen en de vogeltjes in de bomen gaat staren, dan gaan de meeste automobilisten eerlijk gezegd waarschijnlijk niet voor je stoppen, verkeerscode op of neer, want je maakt gewoon niet de indruk echt te willen oversteken, ook al wil je dat natuurlijk wel. Als je daarentegen de eerstkomende auto nauwlettend in de gaten houdt, en daarbij ook een vertrekkensklare houding aanneemt, dan blijkt voor de bestuurder dat jij het gewoon vanzelfsprekend vindt dat hij gaat stoppen - wat niet iedereen maar toch op z'n minst velen dan ook gewoon gaan doen.

zgn. "Affirmaties" zijn ook een heel leuke variante op hetzelfde thema:
als je bvb topverkoper wil worden, stel je jezelf geregeld de vraag: waarom ben ik nu toch zo'n ongelooflijke topverkoper, ook al ben je het nog lang niet, alsof je het al zou zijn. Eerst ga je onderbewust, en daarna steeds meer bewust, geloven in jezelf als topverkoper, wat je handelingen onvermijdelijk gaat beinvloeden.
Het is natuurlijk geen toverspreuk, de daad moet nog altijd bij het woord gevoerd worden, mááár je gelooft na een tijdje tenminste ten volle in je eigen slagen.
Nu ben ikzelf lang geen topverkoper, zelfs geen verkoper meer, ik was vroeger gewoon een slechts verkoper die altijd de redenen zag waarom dingen niet lukten, bij manier van spreken een soort anti-verkoper, wat me op een bepaald moment natuurlijk m'n baan heeft gekost, en waardoor ik op de arbeidsmarkt natuurlijk ook een beetje verbrand was... Toen ben ik beginnen lezen over affirmaties, en ik heb mezelf en m'n gezin met het toepassen ervan wel uit de goot weten te houden toen een absolute financiële ondergang onafwendbaar leek, en ik ben inmiddels als ondernemer op gang geraakt zonder dat ik een rooie duit had... wat natuurlijk toch weer inhoudt dat ik weer verkoop, en deze keer mét succes!
Scheelt toch een slok op een borrel zou'k zo zeggen...

Jacques Bonneur

Zover ik weet noemen de dit autogene training toch?
Je moet daar in geloven (net als met kwakzalvers) anders werkt het niet. Wat voor de een niet werkt, werkt voor de ander wellicht wel. In een moeilijker markt, verkoopt het moeilijker. Zeker de consument (huishoudens) zijn er de laatste jaren niet rijker op geworden, hebben dus minder te besteden. Alle schietgebedjes ten spijt.

bart peeters

Ja Jacques,

Je moet erin geloven, dat zie je goed.

Daarover gaat het inderdaad net. Als je in je zaak gelooft, heb je misschien geen schietgebedjes nodig... Er zijn heel wat mensen geweest in de geschiedenis die daarmee de meest onleefbare omstandigheden hebben overleefd.

Een bosjesman leeft zijn gewone leventje in omstandigheden die de meeste mensen geen week volhouden - want omdat hij weet dat zijn voorouders net zo hebben geleefd, gelooft(/weet) hij dat hij zo kan (over)leven...

Inderdaad wordt dat autogene training genoemd en natuurlijk werkt dit alleen als je erin gelooft,
maar dan nog verkoop je er meer mee dan zonder, moeilijke markt of niet, of je overleeft er bvb. concentratiekampen mee. Wat is daar mis mee? Zou het soms rechtvaardig of logisch zijn als de antiverkoper het meest verkoopt in een moeilijke markt?

Sebastiaan

Beste Bart,

Dat noemt men positief denken !.

Om in jou voorbeeld te blijven. Een Bosjesman overleeft omdat hij weet hoe hij moet overleven. Hij weet niet anders dan zijn eigen levensstijl. Zo is het ook met top verkopers. Deze hebben een positieve instellingen en hebben doorzettingsvermogen. Hun gaan door waar andere verkopers ze laten schieten. Met alleen de gedachten dat je gaat verkopen kom je er niet.

Natuurlijk is het niet zo dat een anti-verkoper niet het meest verkoopt. Diegene die het meest verkoopt is diegene die de meeste capaciteiten ervoor heeft en het doorzettingsvermogen en het enthousiasme om het te leren.

Zo kan ik een voorbeeld schetsen:
In 3 verschillende winkels staan 3 verschillende verkopers. De 1 is anti-verkoper de ander is een positief ingestelde jongen en de 3e is een verkoper die positief ingesteld is, doorzettingsvermogen heeft en zich goed kan inleven in de klant.

De klant haakt al gauw af bij de anti-verkoper omdat de klant hier geen goed "Gevoel" bij heeft.

Bij de 2e verkoper die positief is ingesteld heeft hij al een beter gevoel, deze verkoper is positief ingesteld en ziet het voorzich dat hij gaat verkopen. Toch gaat de klant bij deze jongen weg... Waarom ??? Omdat de verkoper zich niet goed kan inleven in zijn wensen en behoeften en omdat hij toch nog even verder wil kijken.

Bij de 3e winkel aangekomen wordt de klant vriendelijk onthaalt door een verkoper die oprecht vriendelijk naar de klant lacht. De verkoper vraagt veel en luistert goed ( omdat hij weet dat hij 2 oren heeft en 1 mond, dus dat hij dubbel zoveel moet luisteren als praten) De klant heeft een erg goed gevoel bij deze jongen en meestal eindigt hier het verhaal. Wanneer deze man toch nog twijfelt en aangeeft dat hij verder wil kijken, onderscheidt deze verkoper zich van alle andere verkopers. Hij vraagt namelijk waar hij over twijfelt. Na zijn twijfels weg te hebben genomen, besluit de klant tot de koop over te gaan.

Lang verhaal ik weet het, maar het maakt wel duidelijk dat je alleen met positief denken er niet komt. Er zijn verschillen capaciteiten nodig om een goede verkoper te worden.

Ik ben het er mee eens dat positief denken sowieso heel belangrijk is. Het is ook de basis van succes, maar zeker niet garantie tot succes.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties

Mvg.
Sebastiaan van der Meer

Dag allemaal,

Heel veel dank voor jullie mooie en betrokken reacties.
Misschien mag ik nog een paar zaken juist neerzetten.

Waar gaat het nu in essentie om, wat maakt nu het verschil wat gegarandeerd leidt naar succes in wat je doet?

Is het positief denken?
Dit helpt je een heel eind op weg, maar zal net niet voldoende blijken om structureel succesvol te zijn in de verkoop.

Is doorzettingsvermogen dan waar het om draait?
Nee, in het geheel niet!
Doorzettingsvermogen is iets wat je energie kost en je kunt veel beter kiezen voor iets wat je energie opleverd.
Waar alles mee begint, dat is je persoonlijke blauwdruk. Je blauwdruk kun je zien als je persoonlijke programmering, de totale mix aan persoonlijke overtuigingen, want die staan altijd aan de basis van je gedachten. Je gedachten zijn altijd specifiek JOUW gedachten en JOUW gedachten ontstaan vanuit JOUW overtuigingen. Iemand die er vanuit zijn blauwdruk van overtuigd is dat hij succesvol is, vormt totaal andere gedachten en gedachtenpatronen dan iemand die de overtuiging heeft dat je hard moet werken en veel doorzettingsvermogen moet bezitten om succesvol te kunnen zijn.

Ook iemand die positief denkt hoeft niet persé succesvol te zijn, want nogmaals, het komt wel in de buurt, maar vanuit je overtuigingen moet je de overtuiging hebben, bezitten, dat je succesvol BENT.....en daar wordt je automatisch positief van. Het moet dus geen keus zijn om positief te zijn, het is een gevolg.
.........en wanneer ben je dat? Wanneer je vanuit je persoonlijke blauwprint leeft en handelt in vertrouwen.
Wanneer je leeft en handelt vanuit het absolute vertrouwen, dat je succesvol bent en dat je denken en je acties altijd tot succes zullen leiden, dan heb je geen positief denken en doorzettingsvermogen meer nodig, want dan handel je vanuit je flow......en die kost geen energie, die vraagt geen energie, die levert alleen maar energie op.

Je persoonlijke blauwdruk is daarom ook het gebied waar je je op moet richten, om andere en betere resultaten te willen halen. Daar ligt de essentie verscholen.

Verwacht succes

Hans

Dag allemaal,

Heel veel dank voor jullie mooie en betrokken reacties.
Misschien mag ik nog een paar zaken juist neerzetten.

Waar gaat het nu in essentie om, wat maakt nu het verschil wat gegarandeerd leidt naar succes in wat je doet?

Is het positief denken?
Dit helpt je een heel eind op weg, maar zal net niet voldoende blijken om structureel succesvol te zijn in de verkoop.

Is doorzettingsvermogen dan waar het om draait?
Nee, in het geheel niet!
Doorzettingsvermogen is iets wat je energie kost en je kunt veel beter kiezen voor iets wat je energie opleverd.
Waar alles mee begint, dat is je persoonlijke blauwdruk. Je blauwdruk kun je zien als je persoonlijke programmering, de totale mix aan persoonlijke overtuigingen, want die staan altijd aan de basis van je gedachten. Je gedachten zijn altijd specifiek JOUW gedachten en JOUW gedachten ontstaan vanuit JOUW overtuigingen. Iemand die er vanuit zijn blauwdruk van overtuigd is dat hij succesvol is, vormt totaal andere gedachten en gedachtenpatronen dan iemand die de overtuiging heeft dat je hard moet werken en veel doorzettingsvermogen moet bezitten om succesvol te kunnen zijn.

Ook iemand die positief denkt hoeft niet persé succesvol te zijn, want nogmaals, het komt wel in de buurt, maar vanuit je overtuigingen moet je de overtuiging hebben, bezitten, dat je succesvol BENT.....en daar wordt je automatisch positief van. Het moet dus geen keus zijn om positief te zijn, het is een gevolg.
.........en wanneer ben je dat? Wanneer je vanuit je persoonlijke blauwprint leeft en handelt in vertrouwen.
Wanneer je leeft en handelt vanuit het absolute vertrouwen, dat je succesvol bent en dat je denken en je acties altijd tot succes zullen leiden, dan heb je geen positief denken en doorzettingsvermogen meer nodig, want dan handel je vanuit je flow......en die kost geen energie, die vraagt geen energie, die levert alleen maar energie op.

Je persoonlijke blauwdruk is daarom ook het gebied waar je je op moet richten, om andere en betere resultaten te willen halen. Daar ligt de essentie verscholen.

Verwacht succes

Hans

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja  Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..