Minder is meer
Ondanks economische perikelen hebben evenementenorganisatiebureaus het nog steeds aardig druk. Verkoopactiviteiten en medewerkersbijeenkomsten zijn vaak evenementenfestivals.
Maar wees voorzichtig: hoe meer u koopt, hoe hoger hun winsten!
Hoe vaak heeft u reden gehad om aan dit credo – van de architect Mies van der Rohe – te denken? Het ligt enigszins in de aard van de erfgenamen van Calvijn hier in Nederland om, als het makkelijk kan, er ingewikkeld over te doen. Ligt hier wat werk voor psychotherapeuten, om bronnen van minderwaardigheid te ontrafelen?
► Toch blijft het zaak om te kijken naar hoe u uw evenement op de juiste manier kunt aankleden, zonder onnodige kosten te maken, en toch een passende sfeer te scheppen voor de gasten. Creativiteit vereist De Amerikaanse schrijver Arthur Koestler – evenals Van der Rohe van Duitse afkomst – schreef in 1967: Every creative act involves a new innocence of perception, liberated from the cataract of accepted belief. Ligt het in de aard van onze buren om naar functionele eenvoud te kijken, om efficiënt om te gaan met beschikbare middelen? Ondanks enig knock-on-effect van economisch terugval willen bedrijven hun relaties en hun medewerkers blijven fêteren. Producenten komen met nieuwtjes waarvan de markt knallend kennis moet nemen, en er zijn altijd de particulieren met hun jubilea, huwelijken en andere redenen om feest te vieren. Er is werk, er zijn misschien wat minder ruime budgetten, dus alle reden om méér te bereiken met minder. Alle reden om de creativiteit te stimuleren. Verandering: lastig Zo komen we weer terug bij Koestlers stelling en de bekende uitspraak: Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, zal je altijd krijgen wat je altijd hebt gekregen. Het is een bijzondere uitdaging om iets nieuws te bedenken … en het allerbelangrijkste is dat de medewerker van het bureau dat uw evenement organiseert bereid is en in staat is om werkelijk naar uw – de opdrachtgever – te luisteren. M'n oude groenteboer herhaalde steeds dat je de klant moest geven waar hij om vraagt. Misschien geldt deze boerenwijsheid nog steeds vandaag de dag. Werkelijk luisteren? Bij luisteren hoort nauwkeurig vragenstellen en doorvragen. Het gevoelsbeeld van de opdrachtgever zo helder mogelijk aftasten, aanvoelen, beschrijven. De vraag om suggesties voorzichtig respecteren en iedere keer de kunst van de eenvoud beoefenen. Jazeker, een band hoort er misschien bij, maar wat heeft het voor zin om bij een receptie met de bedoeling om contacten te leggen en te onderhouden, oorverdovend akoestiekgeweld los te laten? De kracht van de eenvoud Een Italiaanse vrouw krijgt een compliment van mijn image-consultant partner, Charlotte, over de krachtige eenvoud van haar make-up, kapsel en accessoires. Ze bedankt, en verklaart dat ze opgevoed werd om alles te gebruiken, om daarna stuk voor stuk alles wat overbodig was af te leggen. Zit hier een les voor u in?
Tip Het is belangrijk dat de medewerker van het bureau dat uw evenement organiseert bereid is en in staat is om werkelijk naar uw – de opdrachtgever – te luisteren. David Bloch Perfect Presentation
David Bloch
|
In zijn internationale praktijk is David een veelgevraagd presentator, trainer, consultant, coach en therapeut. Hij entertraint en schrijft met passie, en weet anderen te kietelen op plekken waar ze amper weet van hadden, om ze te ondersteunen in hun ontwikkeling, groei en succes. Perfect Presentation
Alle artikelen van deze auteur
|
|