Stel grote doelen

De ene verkoper ziet mogelijkheden waar de andere verkoper in dezelfde situatie vastloopt. Inmiddels zit de economie nog in moeilijk vaarwater en klanten zijn dus kritisch. Welke verkoper heeft er nu gelijk?

Stel grote doelen

Om uw doelen te kunnen bereiken, is het natuurlijk allereerst nodig om te weten wát u wilt. Dat klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar ik ervaar steeds vaker dat verkopers zó vast zitten in hun dagelijkse patronen, dat ze geneigd zijn om eerst te doen en dan pas na te denken.

Dit is niet vervelend bedoeld, want wat ik hier wil overbrengen is dat het belangrijk is om allereerst tijd vrij te maken om tot in detail te bepalen wat uw wensen zijn, om pas dan acties op te zetten.

Neem de tijd hiervoor, want doelen stelt u niet voor uw verkoopleider of uw werkgever, doelen stelt u alleen maar voor uzelf! 

Stel grote doelen, geen kleine!
De reden dat velen hun doelen niet bereiken, is dat ze overtuigingen meedragen die het realiseren van grote doelen blokkeren. Met angst en beven gaan veel verkopers de maand december in, omdat ze in deze maand moeten aangeven aan het management, wat ze het komende jaar gaan doen.

Groei ………? 
Nou…hmmm… misschien 5%….., want meer durven ze niet aan.

Waarom geen 10% groei?
Waarom geen 30% groei?
Waarom geen 100% groei?

Geef het maar toe, dit wordt u ingegeven door uw eigen persoonlijke angst of onzekerheid: het niet waar te kunnen maken. Vraag: waar komt die angst of onzekerheid vandaan?

Wat zou er gebeuren wanneer u die angst en onzekerheid niet zou hebben?
Angst en onzekerheid worden u ingegeven door uw persoonlijke blueprint. Uw persoonlijke programmering, de overtuigingen die u heeft over uzelf, over uw vermogens, over de gigantisch vele of de ontzettend weinige kansen die de markt u te bieden heeft en met name over uw persoonlijke visie, wat wél kan en niet, wat wél tot uw mogelijkheden behoort en wat niet.

De ene verkoper ziet alleen maar mogelijkheden en kansen in de markt en de andere verkoper loopt vanuit eenzelfde product en regio en doelgroep vast, vanuit de gedachte en zijn persoonlijke ervaring, dat de economie nog lang niet hersteld is, want klanten zijn nog steeds voorzichtig.

Welke verkoper heeft er nu gelijk?
Beide hebben gelijk, want hun persoonlijke overtuigingen zorgen er onbewust en automatisch voor dat ze gelijk hebben en krijgen. Dit is informatie die ligt opgeslagen in uw onderbewustzijn. U kunt uw onderbewustzijn vergelijken met de harde schijf van uw computer. Er staat informatie op die niet juist hoeft te zijn, maar uw handelen en denken passen zich hier automatisch op aan. Dit...en niets anders, bepaalt wat u wel of niet kunt en zult bereiken.

Daarom is het zo  belangrijk, om uzelf en met name uw overtuigingen te leren kennen.

Ik help commerciële mensen nu al meer dan vijftien jaar om zichzelf te leren kennen en met name om ze inzicht te laten krijgen in hun eigen overtuigingen en programmering.
Ik heb met u maar een kennismakingsgesprekje van vijf minuten nodig om u met zekerheid te kunnen vertellen wat uw succespotenties zijn en hoe uw pensioen er met zekerheid uit gaat zien!

Klinkt dat arrogant of zet u dit aan het denken?
Natuurlijk kunt u uw programmering veranderen, natuurlijk ben u in staat om uw omzet en/of je marge met 20, 30, 40 of zelfs met 100% te verbeteren, zelfs op korte termijn. Maar dan moet u wel uzelf willen leren kennen en op basis daarvan de niet bruikbare onderdelen van uw programmering willen veranderen.

Zoek niet verkeerd
Zoekt u alstublieft niet op de verkeerde plaatsen wanneer u verbetering wilt, want als u uw succesverbetering denkt te halen uit de zogenaamde ontwikkelingen op het gebied van   verkooptechnieken en inzichten, dan bent u gedoemd om 50 of 60 of 70 uren in de week te blijven maken om uw huidige omzet te stabiliseren of er zelfs maar een marginale verbetering in aan te brengen.

Lijkt het u echter heerlijk om met de helft van de tijd, 100% meer omzet te realiseren, neem dan eens een gedurfde actie en leer te kijken naar wie en wat u bent en hoe u denkt en voelt.

Tip
Formuleer grote doelen en wanneer u aan uzelf merkt dat u daar niet in gelooft, zoek dan achter die angstgedachte de daaraan gekoppelde overtuiging, want die hoort daar niet. Als ik of iemand anders 100% groei weet te realiseren, dan moet u dat ook kunnen! U moet het alleen geloven, er in geloven en het vertrouwen hebben dat u het zult realiseren…en met de juiste overtuigen werkt dat zo.
Ik wens u veel zelfkennis.

Hans Oelen
Palaver

Hans Oelen

Hans  Oelen
Hans Oelen is oprichter, trainer en succescoach van Palaver-trainingen. Op de gebieden leiderschap, sales en dienstverlening, heeft hij vele mensen en bedrijven geholpen het beste uit zichzelf te halen en hun dromen te realiseren. Als auteur geniet hij bekendheid door zijn boeken ‘Zijn…wat je wilt worden’ en ‘Het nieuwe verkopen’ .
Alle artikelen van deze auteur
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   8,3
(4 stemmen)
Reacties

René Knecht

de eenvoudigste manier en snelste manier om veranderingen teweeg te brengen of andere resultaten te verkrijgen zijn inderdaad nieuwe overtuigingen. De rest (skills, attitude...) volgt vanzelf.

Toch blijkt het in praktijk het moeilijkste.
Aan Skills kun je jarenlang werken met slechts 10-30% meer resultaat terwijl een verandering in overtuiging 1000% verschil kan maken.

Dit artikel wilt dit aanduiden.

De manier waarop is de grote vraag. Meeste mensen verzetten zich juist omwille van hun overtuigingen tegen veranderingen. Het moet soms behoorlijk slecht gaan in hun (beroeps)leven om effectief eindelijk .. te veranderen...) Soms moet je 1000 X nee te horen krijgen om in te zien dat je verkeerd bezig bent....of om in te zien dat je verkoopsaanpak toch misschien niet de juiste is.

Een goede coach kan dit proces versnellen als die (echt)in jou gelooft en dus overtuigd is dat je beter kunt!

Ik ben het dus met Hans eens!
Met volle overtuiging,René

Dewit Christian |  http://--

Een doel zetten in de vorm van groeicijfer is essentieel, zoniet is men als een zeiler zonder windrichting. De moeilijkheid is een correct getal te vinden dat (in een stabiele markt) minstens 10% boven de te verwachten groei moet liggen en toch nog realistisch (= haalbaar) blijft. Als verkoper met 35 jaar ervaring kan ik zeggen dat het halen en zeker overtreffen van de groei een enorme voldoening geeft voor jezelf en een voorbeeld is voor je collega's. Verkoop blijft het meest boeiende beroep!

Peter Sjoerdsma

In tekst hiervoor ga je uit van ideale sitautie, dat je een geweldig product hebt dat gewelding goed ondersteund wordt door gehele organisatie. Dan is verkopen een feest en is de sky de limit wat betreft prognoses. Maar als je te maken hebt met een situatie dat niet meer geinvesteerd wordt in kwaliteit, nieuwe wegen, verbeteringen etc.; als je op pad moet met een product wat steeds minder tegemoet komt aan de wensen van de klant, dan kan het knap lastig zijn je huidige omzet te behouden.

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem  Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene  Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja   Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel  Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro  Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine  Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg  Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos  Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André  Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..