Succesvolle offertes schrijven in minder tijd

Natasja  Hoogenboom
Natasja Hoogenboom
SalesTAALent.nl

Het schrijven van een perfecte offerte kost tijd. Met deze tips schrijft u een stuk sneller en enthousiaster een offerte, die naadloos aansluit bij de klant.

Succesvolle offertes schrijven in minder tijd
U hebt een goed verkoopgesprek gehad met een klant en mag een offerte uitbrengen. Enthousiast rijdt u terug naar kantoor. Daar wordt u echter meteen opgeslokt door andere taken of collega’s die van alles aan u vragen of van u willen. Het schrijven van de offerte verdwijnt vervolgens op de to-do list. Zo tegen het eind van de werkweek komt die taak weer naar boven. Zucht.

Schrijf direct na het gesprek
Direct na het gesprek zit u juist nog zo lekker in de positieve energie en zit alles nog vers in het geheugen. Dus hou die energie liever nog even lekker vast en maak er gebruik van. Begin altijd meteen na het gesprek met het schrijven van een eerste opzet van de offerte. Als u het meteen doet, zorgt dat voor een offerte die beter aansluit bij het gesprek. Het bespaart u bovendien later ook nog eens veel tijd, omdat u niet meer hoeft te graven in uw geheugen! Hoe fijn is dat?

Plan uw schrijftijd bewust
Plan vooraf al tijd in uw agenda voor het schrijven van de offerte. Liefst dus zo snel mogelijk na het verkoopgesprek. Als u dat inplannen tegelijk met het plannen van de afspraak zelf doet, voorkomt u dat andere - vast ook belangrijke - taken in de weg komen te zitten.

Kies voor een moment van de dag waarop uw energieniveau het beste is. Voor iedereen is dat anders. Globaal zijn er mensen die het liefst vroeg in de ochtend of juist in de avond schrijven. Mensen die direct na het wakker worden aan de slag gaan, maken optimaal gebruik van hun wilskracht, hoge mate van creativiteit en hun goede mood. In de avond zijn er echter vaak minder afleidingen, heeft u inspiratie opgedaan gedurende de dag en heeft u vaak minder haast.

Schrijf zelf
Iets wat we niet leuk vinden, schuiven we graag voor ons uit, of willen we graag uitbesteden aan een ander. Voor een winnende offerte moet u als ondernemer of verkoper toch echt zelf de eerste opzet schrijven. U bent de enige die de energie vanuit het verkoopgesprek over kan brengen op papier. Dus ook als uw collega van de binnendienst of een tekstschrijver de offerte schrijft, plant u toch altijd schrijftijd in.

Begin gewoon
Ga dus direct na het verkoopgesprek zitten en ga gewoon schrijven zonder na te denken. Schrijf op wat in u opkomt. De eerste gedachte is vaak de beste gedachte! Let niet op spelling en grammatica. Maak fouten. Zet vooral die innerlijke criticus even opzij. U weet wel, dat kritische stemmetje dat altijd vindt dat het beter kan. Die heeft u pas later nodig als u gaat herschrijven.
Toch nog last van kortsluiting bij het schrijven van offertes? In dit artikel leest u 5 tips, waarmee een schrijversblok snel verdwijnt.

Maak lijstjes
Pak uw aantekeningen - de notities uit het gesprek - erbij en vul deze aan. Start eens met het puntsgewijs benoemen van de klantvraag en uw aanbod:
 1. Welke wensen of angsten heeft uw toekomstige klant?
 2. Wat gaat u hem of haar aanbieden?
 3. Wat zijn de voordelen voor deze klant?
Wist u dat opsommingen graag gelezen worden in offerteteksten? Lijstjes zijn moeilijk te weerstaan. U bent nu dus al bijna klaar met uw offerte!

Word een perfectioneerder
Mijn perfectionisme zat mij jarenlang in de weg. Zelfs met het schrijven van dit artikel kom ik het weer tegen: ik wil het eigenlijk meteen goed doen. De goedbedoelde tip ‘laat perfectionisme los’ helpt totaal niet bij mij. En ja, ik weet ook dat perfectionisme allesbehalve perfect is.

Dankzij mijn perfectionisme heb ik echter wel de mooiste opdrachten kunnen binnenhalen. Want zeker in de wereld van aanbestedingen met complexere offertes, draait het om de details. Dus ik omarm mijn perfectionisme toch maar liever, alleen net even anders.

Heeft u ook de neiging tot perfectionisme? Noem uzelf vanaf vandaag geen perfectionist meer. Vanaf nu bent u een perfectioneerder. Begin dus gewoon met schrijven. Zonder te veel na te denken. Fouten maken mag in deze eerste fase. U kunt het later altijd nog bijschaven.

Samenvattend
Plan het schrijven van de offerte altijd al van tevoren in direct na het verkoopgesprek op een moment waarop uw energieniveau hoog is. Als u het schrijven meteen na het gesprek doet, sluit de offerte beter aan bij het gesprek. Laat perfectionisme los en begin gewoon met schrijven en het opsommen van lijstjes. Perfectioneren van de offerte kan altijd later nog.

Natasja Hoogenboom

Natasja  Hoogenboom
De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun offertetrajecten. Met haar bedrijf SalesTAALent helpt zij dienstverlenende organisaties bij het binnenhalen en behouden van opdrachten via tenders en aanbestedingen. Daarnaast traint zij salesprofessionals en ondernemers in het schrijven van onweerstaanbare offertes, offline en online. SalesTAALent.nl
Alle artikelen van deze auteur
Meer artikelen over: Offertes, Communicatie, Verkoopbevordering
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   7,8
(11 stemmen)
Reacties

Nick

Ik neem na een gesprek liever de tijd om een en ander even te laten bezinken en rustig de tijd te nemen om een en ander te overdenken.
Verder ben ik veel onderweg, met meerdere afspraken op een dag, en kan daardoor meestal ook niet direct aan een offerte beginnen. Maar mogelijk werkt dit wel zo voor anderen.

Hallo Nick,

Leuk dat je reageert op mijn blog. Altijd goed om het gesprek even te laten bezinken voor je een aanbod doet. En natuurlijk heeft iedereen zijn eigen werkwijze. Ik bedoel dan ook zeker niet dat je de offerte meteen (direct na je gesprek) moet afmaken en versturen.

Start jij je offerte met een standaard (cliché) openingszin en hoef jij je klant niet te laten zien dat je hem begrepen hebt, dan kun je het ook best later doen. Zo ken ik iemand die standaard de hele woensdag alleen maar offertes de deur 'uitwerkt'. (Jaja, de deur uitwerken, zo noemt zij dat. Niet echt klantvriendelijk he? Maar dat is in haar geval ook minder nodig.)

Voor onderscheidende en opvallende offertes is het handig om je enthousiasme te laten zien in je openingszin (weg met die cliché!) en een stukje over het gesprek (papegaaien dus). Dan is het zo snel mogelijk schrijven van je eerste opzet echt heel efficiënt én effectief. Bijvoorbeeld in een gezellig koffietentje in de buurt van je volgende klant.

Veel schrijfplezier!

Hartelijke groet,
Natasja
(de auteur van dit artikel)

Ik moet het uitproberen. Hopelijk werkt het ook in mijn brange

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja  Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..