Heeft u klittenbandellebogen?

Klittenbandellebogen, ze zijn de nieuwe norm bij presenteren. Sprekers lijken zich totaal niet bewust van het desastreuze effect. Leer uw klittenband herkennen, zodat u het af kunt scheuren.

Heeft u klittenbandellebogen?

Stel u plakt een streep klittenband langs uw bovenarmen tussen oksel en elleboog. Dan sluit u de armen. Dít is de nieuwe doch disfunctionele houding die het gros van sprekers nu aanneemt voordat de mond opengaat. O ja, en niet te vergeten, de handen moeten vastgeklampt worden net boven de navel. Het beeld is compleet, de presentatie mag beginnen!

Ademen
Wat zo bijzonder is aan deze houding, is het effect op de ademhaling. Net als beweging van de armen vanuit de schouders onontbeerlijk is voor een vlotte gang en een volle ademhaling tijdens (hard)lopen, zo is de klittenbandhouding een rem op het diepe, ontspannen ademen dat als brandstof voor de stem werkt. Communicatiewetenschappers hebben al lang bevestigd hoe belangrijk de functionaliteit van de stem is �" en hier gaat het om de afwisseling in volume, intonatie en tempo �" om de inhoud van het verhaal en de geloofwaardigheid ervan te ondersteunen.
Toch is het een wonder hoeveel sprekers zich zo benadelen door vanuit de klittenbandhouding te presenteren!Juiste gebaren
De klittenbandhouding is heel beperkend. Als u voor uw huis staat om een voorbijganger de weg naar de supermarkt te wijzen, is het vrijwel zeker dat u veel meer ruimte en afwisseling in uw gebaren zal tonen dan de meeste sprekers tijdens hun presentaties.
Communicatiewetenschappers hebben ook bevestigd hoe belangrijk de functionaliteit van gebaren is om de inhoud van het verhaal en de geloofwaardigheid ervan te ondersteunen.
Dit klittenbandgebaar �" dat de norm is geworden �" is alles behalve afwisselend, functioneel en onderhoudend. Ook lijdt de mate waarin u vertrouwen wekt eronder: onbewust �" op een diep niveau �" ervaart de luisteraar en kijker dat de spreker iets achter de ellebogen heeft.

Onbewust handelen
Wat is het toch bijzonder hoeveel klittenband er te zien is tijdens presentaties ... in de armen waar het disfunctioneel is, terwijl eigenlijk de benen méér klittenband zouden kunnen gebruiken omdat dáár een onrust van heen-en-weer drentelen heerst. Wat een wonder!
Het belang van de functionaliteit van beweging en stilstaan is wetenschappelijk vastgesteld. De inhoud van het verhaal, en de geloofwaardigheid ervan, worden er stevig door overeind gehouden.
Het fysieke 'onderstel' van benen en voeten geven de nodige ondersteuning aan de heupen (bekkenbodem) zodat de middenrifspier optimaal kan werken en de rug recht staat. Immers, wie rechtop staat komt eerder als oprecht over. En laat de romp draaien met de ontspannen gebaren om de woorden te ondersteunen.
Ook is de verkrampte mimiek �" vervolmaakt door TV-ster Maarten van Rossum �" te wijten aan klittenband. Komen de gebaren en beweging eenmaal op gang, dan komt ook de mimiek op gang!  

Diep van binnen
Gedrentel, ondiep ademen, een stem die hoger is dan normaal, ellebogen en schouders die vastzitten �" dit zijn allemaal uitingen van iemand die zich onzeker en onveilig voelt. Pas de klittenbandhouding toe en dan zal de spreker zich op het niveau van het parasympathische zenuwstelsel terdege onzeker en onveilig voelen, met alle consequenties van dien. Geen wonder dat zo veel sprekers zich vastklampen aan de schijnzekerheid die hun geprojecteerde dia's bieden ... in plaats van ware zekerheid te zoeken �" en te vinden! �" in oogcontact en verbinding met hun luisteraars.

Schijn bedriegt
Wat is het een wonder hoe alle logica en wetenschap een specifieke, krachtige en duidelijke richting van gedrag aanwijzen, terwijl de emotie van het moment (gedreven door de adrenaline van de prestatie) zo'n fnuikend gedragspatroon op gang brengt.
De enige oplossing? Bewustwording ... en durven oefenen met ander gedrag, in persoonlijk contact met echte mensen in plaats van te steunen op een onpersoonlijk scherm.

David Bloch

David  Bloch
In zijn internationale praktijk is David een veelgevraagd presentator, trainer, consultant, coach en therapeut. Hij entertraint en schrijft met passie, en weet anderen te kietelen op plekken waar ze amper weet van hadden, om ze te ondersteunen in hun ontwikkeling, groei en succes. Perfect Presentation
Alle artikelen van deze auteur
Meer artikelen over: Presenteren, Lichaamstaal
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   8,1
(17 stemmen)
Reacties

Dag David,

Ik heb je een hoge waardering voor dit artikel gegeven, want het heeft me aan het denken gezet... en die werking hebben maar weinig artikelen op mij.
Dank je wel voor deze overdenking.

Fijne dag

Hans

Ik voel me bijzonder gewaardeerd, Hans, door je warme reactie, vooral omdat jij zelf zulke 'cutting edge'-artikelen schrijft en publiceert.
Dank je!
Het bijzondere is, dat er tegenwoordig zovelen zijn die zeggen "Ik heb geleerd zo te staan". Ja, zelfs in opleidingen, los van de tal van 'verkeerde' voorbeelden die er zijn.
Eén ding is zeker: er is nog VEEL te doen op het gebied van presentatievaardigheden - jij en ik zijn nog hard nodig, Hans!

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem  Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene  Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja   Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel  Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro  Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine  Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg  Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos  Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André  Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..