De Ballon en hoe te beginnen met uw presentatie
Ooit een presentatie gehouden om dan ter plekke te ontdekken dat er behoorlijk weerstand was? Kennelijk was er iets mis. Misschien biedt deze uitleg van presentatiedeskundige David Bloch een boeiend inzicht.  Stel u gaat presenteren over de teleurstellende resultaten van de laatste bespreking. U bent bekend bij uw doelgroep als sympathiek, kordaat en direct. De eerste indruk – het gevoelsbeeld – bestaat al, maar uw luisteraars hebben het gevoel dat ze straf krijgen. Ze zijn wat zenuwachtig, enigszins defensief.
Afstemming op ... stemming De laatste zin beschrijft de stemming onder de luisteraars. Wanneer u weet hoe de stemming is, wanneer u vermoedt dat er iets mis is of dat er onenigheid bestaat, dít is de 'ballon'. En wat doet u met een ballon? Doorprikken! Wanneer u zich bewust bent van de 'ballon', spreek daar over in uw openingswoorden. Bijvoorbeeld:
Anders beginnen Jullie weten allemaal dat de resultaten naar aanleiding van de laatste bespreking teleurstellend zijn. Jullie weten ook dat het kwaliteitsteam onder tijdsdruk staat om de certificering rond te krijgen.
'Getting to YES' Let er op dat de reactie van de luisteraars alleen 'Ja, dat klopt' kan zijn. U formuleert de opmerkingen positief en zo, dat de luisteraars het er mee eens zullen zijn. Daarna gaat u verder met de strekking van uw verhaal en de reden voor deze bijeenkomst:
Daarom is het zaak dat we vandaag kijken naar de onjuiste inschattingen die we hebben gemaakt ... om samen tot een nieuwe, realistische en haalbare planning te komen.
Bewustzijn van weerstand
In de voorbereidingsfase van uw presentatie onderzoekt u de aanwezigheid van een 'ballon'. U peilt de stemming en de meningen van de luisteraars om zo effectiever in te haken op wat er bij hen leeft in plaats van alleen wat ú kwijt wilt! De 'ballon' is alles wat bij de luisteraars leeft dat hen belemmert in het opvangen van uw gewenste imago en de boodschap die u tijdens deze presentatie wilt achterlaten.
Aandacht verleggen naar de luisteraars U ziet dat dit beslist anders is dan het traditionele begin van de traditionele 'lezing': Goede morgen, dames en heren. Ik ben [... en dan enkele zinnen over uzelf ...] en vandaag ga ik u vertellen over ...
Met kracht beginnen Onthoud dat u maar één keer de kans krijgt om een stevige eerste indruk te maken. Begin bij uw luisteraars, want zij zijn er uiteindelijk voor zichzelf, niet voor ú!
David Bloch
|
In zijn internationale praktijk is David een veelgevraagd presentator, trainer, consultant, coach en therapeut. Hij entertraint en schrijft met passie, en weet anderen te kietelen op plekken waar ze amper weet van hadden, om ze te ondersteunen in hun ontwikkeling, groei en succes. Perfect Presentation
Alle artikelen van deze auteur
|
|