Verkoopmanagement = mentaliteitsmanagement

Herman Meijer
Herman Meijer
ORAVI 

Het managen van een verkoopteam is eigenlijk het managen van mentaliteit. Want instelling, motivatie en mentaliteit bepalen in belangrijke mate het succes van een verkoper. Hoe gaat dat begeleidingsproces in z'n werk?

Verkoopmanagement = mentaliteitsmanagement

Vanuit de praktijk zijn er legio voorbeelden aan te halen waarbij vakkundige verkopers toch ten onder gingen omdat één van deze drie pijlers:
 • instelling 
 • motivatie
 • mentaliteit 

niet in overeenstemming was met de visie en missie van de organisatie. De verkoopleider van vandaag heeft daarom de taak om hier goed op te coachen en daar waar nodig tijdig bij te sturen.

Mentaliteit is de basis voor het eindresultaat dat de verkoper wil bereiken.

Een sterke basis
De basis zal dus absoluut goed moeten zijn om tot een optimaal bereik te kunnen komen. Als de juiste mentaliteit bij een verkoper niet aanwezig is, zal zijn output ook minimaal zijn.
Met regelmaat dienen er dan ook goede inhoudelijke gesprekken, zoals werkbesprekingen en functioneringsgesprekken tussen verkoopleider en verkoper plaats te vinden om een inzicht in de mentaliteit aan het licht te brengen en te controleren. Vervolgens moeten coaching op de aandachtspunten die verbetering behoeven en coaching op de positieve eigenschappen een centrale rol te spelen in de taak die de salesmanager heeft om zijn mensen aan te sturen.

Begeleiding: continu proces
Dit is een continu proces en zeker in deze woelige tijden waarin de klant steeds meer een eisende rol gaat spelen ten aanzien van zijn toeleveranciers. Tijden veranderen constant en de moderne verkoper moet daar op inspelen, zich aanpassen en open staan voor de veranderingsprocessen. En dat is niet automatisch voor iedereen weggelegd. Er zijn nu eenmaal grote verschillen tussen de motivatie van jonge en startende verkopers en die van de gevestigde oude garde.
Ook tussentijdse veranderingen in de eigen organisatie of de markt waarin men zich beweegt, én de persoonlijke en privé-omstandigheden van de verkoopmedewerker hebben invloed op mentaliteitsveranderingen.

Vandaar dat het steeds belangrijker wordt de motivatie en de mentaliteit van ieder teamlid te controleren.

Het 'gunnen'  van orders
Het 'gunnen' van orders is en blijft nog altijd het belangrijkste aspect waar het in de verkoop om gaat. Ondanks alle maatschappelijke veranderingen en technologische ontwikkelingen blijft dit proces - al sinds de middeleeuwen – het cruciale middelpunt van het verkoopproces. Ook de komende decennia zal het een basisfenomeen blijven. Domweg omdat dit het menselijke aspect is binnen de natuurwetten van de verkoop. Daar verandert geen enkele hype of ander modeverschijnsel ook maar iets aan, het is gewoon de commerciële cultuur.
Dit mag nimmer uit het oog verloren worden. Want hoe goed uw product of dienst ook is, hoe goed het bij uw afnemer past ter invulling van zijn wensen en behoeften:

... de opdracht zal door de klant altijd aan de verkoper worden 'gegund'.

Als dus de stijl, performance en werkwijze of – populair gezegd – de 'kop' van de verkoper de klant niet aanstaat, worden er geen zaken gedaan. Het vertrouwen dwingen wij af, dat weten we maar al te goed. Dat vereist dus in eerste instantie de juiste instelling, motivatie en vooral mentaliteit.

Tip
Het bedrijfsleven wordt geacht adequaat in te spelen op veranderingsprocessen en bij te sturen daar waar nodig is. Aanpassing aan de moderne tijd noemen we dat.
Het managen van mentaliteit zal dus hoog op de prioriteitenlijst moeten staan van iedere moderne verkoopleider en directeur.

Herman Meijer
ORAVI

Herman Meijer

Herman Meijer
Herman Meijer heeft ruim veertig jaar ervaring in Sales en Management. Hij is bedrijfsadviseur, interim-manager, trainer/coach, presentator, verzorgt bedrijfspresentaties, workshops en congressen. Tevens schrijft hij columns, artikelen en boeken.
Alle artikelen van deze auteur
Meer artikelen over: Motivatie, Sales Management, Salesmanager
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   6,7
(13 stemmen)
Reacties

Hans Peeters

Naar mijn bescheiden mening zijn instelling, motivatie en mentaliteit in belangrijke mate karaktereigenschappen. Deze maken als het ware deel uit van de hardware van een persoon. Ze zijn wel (enigszins) te verbeteren en bij te sturen, maar als ze fundamenteel niet aanwezig zijn dan wordt het niks. Managen van instelling, motivatie en mentaliteit in functie van het kaf van het koren scheiden, daar geloof ik in. Het managen van deze eigenschappen in functie van 'aanleren' daar geloof ik niet zo in.

Erik Hollander |  http://www.freelance-verkoper.nl

De beste prestaties worden inderdaad geleverd als de gunbaarheid optimaal is. Dit hangt sterk samen met de uitstraling en het enthousiasme dat de verkoper heeft. Mijn ervaring leert dat deze gunbaarheid het beste is als de verkoper in een bedrijf werkt waar de gehele bedrijfscultuur positief en opbouwend is. Hierdoor straalt een verkoper sneller vertrouwen en zekerheid uit. Het is fijn om opgevangen te worden door je team binnen als je buiten de klappen soms moet opvangen! Dit motiveert enorm en geeft nieuwe energie.

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja  Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..