De goede handdruk
Ik heb eens een directeur horen zeggen dat hij de meeste mensen beoordeelt op grond van hun handdruk. Soms zal je ook klanten tegenkomen die jouw handdruk te veel versimplificering, maar je moet wel zaken met ze doen, dus moeten we stilstaan bij de fijnere kneepjes van een goede handdruk. 
Je handdruk werkt door in de beeldvorming tijdens het introduceren. Een verkeerde hand roept allerlei associaties op en dat kan enorm afleiden. Stel dat iemand jouw hand op een rare manier vastpakt en ook nog eens te hard knijpt. Automatisch denk je dan bij jezelf: wat is dit voor een aparte vogel ... Op hetzelfde moment noemt die persoon zijn naam, maar omdat je deze indrukken nog aan het verwerken bent, hoor je de naam maar half.
Ander scenario: iemand geeft je een schichtig, warm en klef handje. Jij denkt 'zenuwpees' en met die eerste indruk ga je het contact aan. Je bent dan automatisch geneigd te gaan letten op dingen die die impressie bevestigen. Een goede handdruk had dat kunnen voorkomen. De "goede" hand Het probleem met handen geven is dat we onze aandacht er niet volledig bij hebben en dat we bepaalde gewoontes hebben ontwikkeld waar we ons niet bewust van zijn. Wat is dan een goede hand? Dat is er een die voor beiden als 'natuurlijk' aanvoelt. Het is de kunst de variabelen te kennen en flexibel te kunnen inspelen op de mensen die je ontmoet. Als je dat kunt, kun je een brede variatie aan klanten een hand geven die ze allemaal als 'goed' ervaren. Hier zijn de variabelen. Tip 1: handoriëntatie De beste manier is je hand recht uitsteken met aangesloten vingers. Je ziet sommige mensen ook een open of gesloten hand uitsteken of een enkele keer een hand met gespreide vingers, alsof ze een basketbal willen pakken. Tip 2: knijpkracht Geef vijf mensen een hand en ze knijpen allemaal anders. Het is de kunst je knijpkracht af te stemmen op de persoon voor je. Bij een beer van een vent knijp je steviger, want hij kan het hebben. Een tenger vrouwtje is kwetsbaarder, dus knijp je wat zachter. Wees flexibel. Tip 3: knijpduur Als je te kort knijpt, kan dat een nerveuze en contactschuwe indruk maken. Als je te lang vasthoudt, kan dat dominant overkomen. Ook hier geldt weer dat de beste knijpduur in balans is met de ander. Stem je knijpduur dus een beetje af op wat je voelt bij de ander. Een goede hand geven wil zeggen flexibel inspelen op wat je bij anderen voelt. Klinkt allemaal erg technisch, maar ga vanaf nu altijd bewust letten op hoe je mensen een hand geeft, let eens op die variabelen, dan zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om iedereen de perfecte hand te geven.
Robert Willemsen Klantgerichtepresentatie.nl
Robert Willemsen
|
Robert Willemsen is presentatietrainer en auteur. Hij houdt zich voor bedrijven bezig met image onderzoek, dress codes en zakelijke omgangsvormen. Hij is de enige in Nederland die flexibele dress codes opstelt a.h.v. (foto)research. Willemsen is o.m. auteur van “De stijl van succes”.
Alle artikelen van deze auteur
|
|