Help uw klant over de streep
Heeft u net een offerte verstuurd? Uw klant is nu met uw aanbod bezig in zijn hoofd. Lees hier hoe u uw klant kan helpen kiezen door juist nu op meer plekken zichtbaar te zijn! Herkent u dat ook? U overweegt op vakantie te gaan naar Ibiza en ineens lijkt iedereen naar Ibiza te gaan? Of u bent op zoek naar een nieuwe auto. U heeft uw oog laten vallen op een bepaald merk. Spontaan ziet u die auto steeds op de snelweg rijden, ook nog eens in uw favoriete kleur! Of u heeft een offerte aangevraagd en ineens ziet u op de sociale media telkens een vergelijkbare oplossing? Herkenbaar? Voelt u hem al aan? U kunt uw klant ook een handje helpen om te kiezen voor u door bewust zichtbaar te zijn. Iets waar uw concurrent vaak niet aan denkt. Hoe zichtbaar bent u?Er zijn natuurlijk tal van creatieve manieren om zichtbaar te zijn na het versturen van een offerte. Zelfs bij aanbestedingstrajecten, waarin persoonlijk contact (nog) niet mogelijk is. Zo ken ik een ondernemer die in de offertefase bewust een reclamefolder stuurt. En ik ken salesmanagers die opvallen, omdat zij - als enigen in hun branche - altijd in pak mét stropdas lopen. Werkt u in de schoonmaakbranche? Dan weet u nu vast welke organisatie ik bedoel! Belangrijk voor uw manier: wat past bij uw organisatie en uw klant? Waar komt uw potentiële klant bijvoorbeeld? Wat leest hij? Wat doet hij in zijn vrije tijd? Kies de manier die bij u én uw potentiële klant past. En blijf in het geheugen van uw potentiële klant. Misschien is dit uw manier?- Website
Heeft uw klant na het lezen van uw offerte nog vragen? De kans is groot dat hij uw website (nog eens) gaat bekijken. Ziet uw website er aantrekkelijk uit? En dan bedoel ik niet persé mooi. Dat is alleen maar mooi meegenomen. Uw klant wil bevestiging en onomstotelijk bewijs dat u voor hem de beste bent.
Dus is uw website in dezelfde toon geschreven als de offerte? Is de informatie op uw website up-to-date? Staan er referenties op? Veeg alle eventuele twijfels van tafel met een onweerstaanbare website!
- Sociale media
Kies eerst de kanalen die bij u en uw doelgroep passen. Is dat LinkedIn, Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram of één van de vele andere kanalen? Het is onmogelijk om alle kanalen bij te houden. Dus kijk echt waar uw doelgroep regelmatig aanwezig is. Zakelijk én privé. Zorg voor headers en achtergronden in uw huisstijl.
Plaats vervolgens met plezier en regelmaat een berichtje. Zo deelde een welzijnsorganisatie tijdens een aanbestedingstraject regelmatig verhalen over succesvolle projecten op LinkedIn, wetende dat de beoordelaars (waarmee ze al gelinkt waren) die berichten ook in hun tijdlijn zagen.
Pas trouwens wel op met reclame maken. Het heet niet voor niets sociale media. Hou het sociaal. Dus zorg voor interactie, deel kennis en vertel ook af en toe eens een persoonlijk verhaal. Mensen doen immers graag zaken met mensen.
- Bloggen
Echte experts bloggen. Als ik een website bezoek waarop geen blog staat, merk ik dat ik informatie mis. Een blog helpt me beoordelen of diegene verstand van zaken heeft. Ook scoren websites met blogs hoger in de zoekmachine van Google. Iemand die hoger scoort in Google geeft me onbewust nog meer vertrouwen.
Durf kennis te delen. Een goed blog is meestal een inhoudelijk artikel van rond de 750 woorden. Vergroot uw naamsbekendheid door uw blog ook te delen op andere websites, via een nieuwsbrief en natuurlijk uw favoriete sociale mediakanalen. Het benadrukt uw expertstatus. U las het ook al in mijn vorige blog: autoriteit overtuigt!
- Kranten, tijdschriften, radio en tv
Het oog van uw klant zal toevallig maar eens vallen op een interview, column of advertentie van uw organisatie als hij zijn favoriete krant of magazine leest. Het vergroot uw expertstatus, want u komt natuurlijk niet zomaar in de media. Zeker als het gaat om een goed verhaal of een artikel waarin u kennis deelt, bevestigt u hiermee uw betrouwbaarheid.
- Netwerken en mond-tot-mondreclame
Is uw klant lid van een netwerkclub? De bijeenkomsten van netwerkclubs zijn natuurlijk een goede manier om uw klant ‘toevallig’ weer in levenden lijve tegen te komen. Misschien heeft u een andere klant die ook lid is van dezelfde netwerkclub? Of die uw klant kent? Wellicht kan hij een goed woordje voor u doen! Als hij tevreden is, gaat dat vaak al vanzelf. U hoeft hem alleen maar te vertellen dat u een offerte heeft geschreven voor een bekende van hem. Voordat u het doorheeft, stuurt de ene directeur een appje naar die andere directeur. Kortom: val op!Bijna iedere verkoper heeft de neiging om na het versturen van de offerte iets achterover te leunen. Probeer juist eens het tegenovergestelde en val juist nu op door extra zichtbaar te zijn. In dit blog las u al 5 manieren. Maar natuurlijk zijn er nog tientallen andere manieren te bedenken om creatief te zijn na het versturen van een offerte. Deel hieronder in een reactie gerust uw tip om uw klant te helpen kiezen voor uw aanbod los van een goed verkoopgesprek en een ijzersterke offerte.
Natasja Hoogenboom
|
De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun offertetrajecten. Met haar bedrijf SalesTAALent helpt zij dienstverlenende organisaties bij het binnenhalen en behouden van opdrachten via tenders en aanbestedingen. Daarnaast traint zij salesprofessionals en ondernemers in het schrijven van onweerstaanbare offertes, offline en online. SalesTAALent.nl
Alle artikelen van deze auteur
|
|