Hoe wordt u als verkoper gevonden op LinkedIn?

Zorg ervoor dat de prospect niet de concurrent maar ú vindt op LinkedIn. Tips over mogelijkheden om extra op te vallen.

Hoe wordt u als verkoper gevonden op LinkedIn?

Om vaker en beter gevonden te worden op LinkedIn zijn er twee invalshoeken van belang:
 • Aantrekkingskracht: hoe komt een prospect bij ú uit (als een prospect u nog niet kent).
 • Uitstraling profiel: hoe zorgt u dat uw profiel zich positief onderscheidt (als een prospect uw profiel bekijkt)

In dit artikel worden deze twee invalshoeken nader uitgewerkt.

1.    Aantrekkingskracht
Wat betreft aantrekkingskracht is het de vraag hoe u ervoor kunt zorgen dat een prospect ú vindt tussen die 6 miljoen Nederlandse (en meer dan 400 miljoen wereldwijde) LinkedIn accounts? Daarbij zijn drie elementen uit uw LinkedIn profiel van belang:
 • Professionele headline
 • Samenvatting
 • Skills/vaardigheden

Professional headline
De professional headline is het stukje tekst dat direct onder uw naam staat op uw profiel. Meestal staat hier uw functie vermeld, zoals die bij uw ervaring, verderop in uw profiel, staat opgenomen. Bijvoorbeeld:
Accountmanager bij PBA zakelijke dienstverleners
Uiteraard klopt die informatie, maar dit is NIET de juiste manier om uw professionals headline te vullen. Indien u wilt dat nieuwe klanten ú vinden, dan is het van groot belang een goede headline te hebben. Eigenlijk is de professional headline een soort 'reclamebord' voor u en uw bedrijf.

Voor de zoekmachine van LinkedIn én voor Google is dit één van de drie belangrijkste plekken om informatie uit uw profiel te vinden. Daarom is het cruciaal wat u hier heeft staan.

In uw professional headline moeten die woorden staan waar prospects/klanten naar op zoek zijn, oplossingen die ze zoeken voor problemen die ze hebben. DAT zijn de woorden die moeten terugkomen in uw professional headline. U kunt er een (korte) zin van maken, maar de hoeveelheid tekst die u ter beschikking heeft is beperkt (120 karakters incl. spaties). Een alternatief is dus met steekwoorden te werken.

Samenvatting
Eveneens een belangrijk informatie bron voor de LinkedIn zoekmachine en Google is uw samenvatting. Ook hier kunt u zich onderscheiden van de concurrent. Áls iemand al een samenvatting heeft in zijn profiel, dan is het vaak een puur op het CV en de persoon gerichte tekst. De kunst is ook hier weer, om er een samenvatting van te maken waarin u díe woorden gebruikt waar klanten naar op zoek zijn als ze een oplossing zoeken voor een bepaald probleem. Bijvoorbeeld:
Als PBA leveren wij diensten voor de gezondheidssector: ziekenhuizen, GGZ's en instellingen. Ons dienstenpakket bestaat uit de volgende diensten:
Schoonmaak
Reiniging
Onderhoud vloeren
Beveiliging
Als accountmanager bij PBA ben ik u graag van dienst om uw vraagstuk optimaal op te lossen. Bel me voor een nadere kennismaking: 06 - ...

Skills/vaardigheden
Het derde belangrijke punt waarop u beter gevonden kunt worden door prospects, is het onderdeel skills of vaardigheden in uw profiel.
Concurrenten kunnen heel goed een nagenoeg identiek profiel hebben, zich nadrukkelijk positioneren in hun 'professionele headline' en in hun samenvatting als specialist op het gebied van bijv. beveiliging. Wanneer het ene profiel dan méér onderschrijvingen heeft op een bepaald woord dat in de zoekvraag is gesteld, dan komt dat profiel bovenaan te staan.

Stel, u bent verkoper van beveiligingsapparatuur, dan is het beter de woorden 'beveiliging', 'camerabewaking' en bijvoorbeeld 'preventie' op te nemen, dan de woorden 'Merk XYZ', 'model B.' Daarnaast kunt u dan vaardigheden opnemen die uw rol beschrijven, bijvoorbeeld 'verkoper', 'accountmanager'. Indien klanten of prospects op zoek gaan naar een mogelijke leverancier van beveiligingsapparatuur, dan komen ze sneller bij u uit in de zoekresultaten.

2.    Uitstraling profiel

Wanneer de prospect u dan daadwerkelijk heeft gevonden, dan zijn er (wederom) drie zaken die van belang zijn om u te onderscheiden van de concullega-verkoper:
 • Achtergrondfoto
 • Profielfoto
 • Posts

Achtergrondfoto

Sinds enige tijd is het mogelijk om, zonder dat u een Premium-account op LinkedIn nodig heeft, een achtergrondfoto te plaatsen aan de bovenkant van uw profiel. Zorg ervoor dat dit een zakelijke foto is van goede kwaliteit, die in één oogopslag aangeeft waar u cq uw bedrijf mee bezig is. Foto's van uw eigen hobby's, vakantiefoto's of familieportretten zijn hier uit den boze.

Profielfoto
U heeft ze vast wel eens gezien op LinkedIn: foto's van mensen in een wel erg casual setting. Van vijf meter afstand genomen foto van iemand als schipper op een zeiljacht, zonnebril op, glaasje in de hand… Hartstikke gezellige en leuke foto voor op Facebook, maar niet voor op uw LinkedIn-profiel.
LinkedIn is een zakelijk netwerk en daar dient u zich dus ook zakelijk te gedragen en u ook van uw zakelijke kant te laten zien. Zorg dus voor een professionele foto waar u vriendelijk glimlachend, zakelijk op staat.

Posts
De derde belangrijke manier om u te onderscheiden van uw concurrent, zijn uw 'posts'. Wanneer u op uw 'homepage' staat op LinkedIn heeft u de mogelijkheid om drie soorten updates te doen; de belangrijkste daarvan voor u als verkoper is  'Publish a Post'.* Wanneer u dit gebruikt, kunt u een compleet blogartikel schrijven. Dit is voor u als verkoper dé gelegenheid om uw expertise op uw vakgebied te tonen. In tegenstelling tot 'status bijwerken/ update status' wordt deze 'post' ook getoond op uw profielpagina en staat het daarbij vrijwel bovenaan. Dus als iemand u gevonden heeft, kan de prospect direct iets lezen van uw hand en zich daarmee een indruk vormen van wie u bent en wat uw expertise is. Een zeer krachtig onderdeel van LinkedIn dat (nog) maar weinig verkopers gebruiken…

Conclusie
Zorg ervoor dat uw professional headline, uw samenvatting en uw vaardigheden díe woorden bevatten waar klanten/prospects naar op zoek zijn. De LinkedIn zoekmachine en Google kijken met name naar die onderdelen van uw profiel. Zorg daarnaast voor een aantrekkelijk profiel door een mooie zakelijke achtergrondfoto, een goede profielfoto van uzelf en een paar aansprekende artikelen op uw profiel ('posts'). Op deze manier wordt u én beter gevonden door prospects en heeft u meer kans dat ze ú in plaats van uw concurrent bellen voor een opdracht.


* LET OP: dit is vaak alleen zichtbaar als u de Engelstalige interface van LinkedIn gebruikt.

Victor Bonke

Victor Bonke
Als bevlogen spreker, trainer en coach helpt Victor salesmensen bij (koude) acquisitie, gebaseerd op zijn eigen meer dan 30 jaar ervaring. Daarnaast leert hij sales hoe ze LinkedIn als een effectief acquisitietool kunnen gebruiken. Acquiro  & LinkedIn4Biz

Alle artikelen van deze auteur
Meer artikelen over: LinkedIn, Prospects, Acquisitie
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   8,3
(6 stemmen)
Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wilt u als eerste reageren?
 
Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja  Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..