De eerste belangrijke stap naar de order

Met verkooptechnieken, productkennis en andere 'harde' vaardigheden komt u niet ver, als u geen connectie heeft met de klant. Vijf basisregels voor hoe u die maakt.

De eerste belangrijke stap naar de order

Connectie is een verzamelbegrip voor vertrouwen, geloofwaardigheid, gelijkgestemdheid en het gevoel dat het 'klikt'.

Waarom is dat belangrijk?

Dat het belangrijk is, kunnen we moeilijk betwijfelen. Vele trainingen geven het reeds aan in hun titel. Customer centric selling, consultative selling, het zijn termen die gericht zijn op het verkrijgen van een connectie. Intuïtief begrijpen we het allemaal. Mensen kopen immers liever van iemand die ze vertrouwen, iemand die ze geloofwaardig achten, die op dezelfde golflengte zit en waarmee men ook als 'gewoon mens' goed overeen kan komen.

Ondanks dat we dit weten en begrijpen, komen we er zelden toe om er ook iets aan te doen. We blijven vaak hangen in het stellen van vragen, het bespreken van voordelen, het opbouwen van een meerwaarde en het argumenteren voor ons aanbod. Allemaal belangrijke zaken, die we zeker moeten doen.

Maar zonder connectie (vertrouwen, geloofwaardigheid, gelijkgestemdheid en het gevoel dat het 'klikt'), zal deze inspanning weinig zoden aan de dijk zetten, indien uw concurrent wél mikt op connectie, voordat hij zijn verkoopverhaal doet. Zoeken naar connectie is dus geen vervangende techniek voor een verkoopverhaal, het is een essentiële ondersteunende techniek.

Twijfelt u aan het belang hiervan? Denk dan even terug aan die talloze keren dat u een beter aanbod voorstelde aan uw klant, met betere voorwaarden. En toch verloor u de verkoop aan een ander. Indien u zich afvraagt hoe dit kan, dan zit het antwoord verscholen in het begrip connectie.

Hoe krijgt u connectie?
Menselijke interactie laat zich moeilijk vangen in harde regels. Er zijn geen absolute manieren van aanpak die altijd en overal werken. Mensen verschillen immers van elkaar. Wel zijn er enkele belangrijke zaken die bevorderen dat een atmosfeer wordt gecreëerd waarin het leggen van een connectie makkelijker is. Ik geef er u graag enkele mee.
 • Laat uzelf kennen. Met andere woorden, durf eens iets persoonlijks te vertellen. Het merendeel van de mensen zal als weerwoord ook iets persoonlijks vertellen. Wanneer we persoonlijke zaken met elkaar delen, zien we elkaar eerder als mens dan als de functie (verkoper/inkoper) die we uitoefenen. Dat maakt praten een stuk eenvoudiger.
 • Toon oprechte interesse in de ander. Stel niet zomaar routinematige vragen wanneer de ander iets over zichzelf vertelt, maar toon oprechte interesse. Laat de ander de kans zichzelf voor te stellen zoals hij of zij dat graag doet.
 • Toon respect voor de opvattingen van de ander, ook al weet u dat ze fout zijn. Er is maar één manier om een discussie te winnen, en dat is ze te voorkomen.
 • Geef nooit kritiek, het is zinloos en roept alleen maar weerstanden op. Kritiek schept steeds afstand, en u probeert nu net die afstand te verkleinen. Leer aan van in plaats van kritiek te geven, oprechte vragen te stellen. Zo verkent u de visie van de ander zonder weerstanden op te roepen.
 • Toon eerlijke en oprechte waardering voor de realisaties van de ander, zowel op professioneel gebied als op persoonlijk vlak. Geen vleierij, maar oprechte waardering.

Dit zijn een vijftal grondregels die u kunnen en helpen snel connectie te leggen met anderen. Ze vormen samen met tal van andere technieken de basis van 'Virale Verkooptechnieken' en zijn het fundament van het succes van deze trainingen.

Bent u een gepassioneerd lezer? Schaf u dan het boek How to win friends en influence people van Dale Carnegie aan. Het is decennia oud, maar bevat een schat aan kennis op dit gebied die nog steeds brandend actueel is.
 
Hoe gebruikt u dit gegeven?
Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat u uw tijd alleen gebruikt om vrienden te worden met uw klant of prospect. Hoe belangrijk dit gegeven ook is, het is slechts een deel van het werk. Uw uiteindelijke doelstelling is om een verkoop te realiseren.

Maar een connectie leggen is de eerste stap. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat u de klant vanaf het eerste moment moet dwingen een verbinding met u te maken, om pas daarna aan het echte werk (verkopen) te beginnen. Het zijn twee zaken die hand in hand moeten gaan. Uw klant of prospect verwacht immers een verkoper.

Tip
Luister gewoon aandachtig naar uw klant. In elk verkoopgesprek zijn er tal van punten waar u deze technieken kunt gebruiken. Bij de laatste vijf cobezoeken die ik met verkopers gedaan heb, heb ik hier extra aandacht aan geschonken. Gemiddeld heeft u twee kansen per tien minuten gesprek om zinvol deze technieken toe te passen.

Dat wil zeggen, gemiddeld twee maal per tien minuten geeft de klant u een voorzet. U kan hem binnentrappen en scoren, of aan u voorbij laten gaan. De keuze is – zoals steeds – aan u.Peter Stinckens

Peter Stinckens

Peter Stinckens werkt momenteel als algemeen directeur voor het House Of Imagination. Hij werkte als verkoper, key account manager, commercieel directeur en CEO. Als spreker en auteur is hij een vaste waarde in sales land.
Alle artikelen van deze auteur
Lezerswaardering 7,8
(40 stemmen)
 
Hoe waardeert u dit artikel?

10

Dit artikel delen:

Sluit u aan bij onze LinkedIn groep
Volg ons op Twitter
Vind ons leuk op Facebook
Word lid van onze gratis nieuwsbrief
Reacties

Herman Vaneebergh

Bijzonder waar. Relatie is belangrijk, maar de meeste verkopers gaan hier zo ver is, dat het een doelstelling op zichzelf wordt. Blij eindelijk iemand te ontdekken die het belang ervan in ziet, zonder het einddoel uit ogen te verliezen; een verkoop te realiseren!

Super!

Jeroen

Relatie is erg belangrijk. Bijzonder in de dienstverlening merk ik dat meer dan de helft van de klanten hun gunningscriteria meer richten op connectie met de aannemer dan op hoogste/laagste prijs. Wanneer je 10 procent duurder bent dan je concurrent, maar 20 procent meer interesse toont en connectiviteit vormt, is de deal vrij snel gesloten. Het is dan wel belangrijk de relatie zakelijk te houden. Wanneer er een privé sfeer ontstaat kan dit tot teleurstellingen leiden wat betreft extra diensten, gunsten, en betalingen.

Hugo

Is essentieel zeker voor een kwaliteitsproduct,waarmmee de koper nog een productie moet realiseren.
Wees standvastig en betrouwvol.Ervaring en leeftijd helpen daarbij

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Rene Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Marcel Hoefman

Marcel Hoefman

Marcel Hoefman traint en adviseert organisaties en individuen die meer rendement uit commerciële .. meer..

Natasja  Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer is oprichter van SalesQuest, een trainingsbureau gespecialiseerd in acquisitie- en .. meer..

Harro Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten is directeur/ eigenaar en trainer bij Bron & Partners. Hij adviseert bedrijven .. meer..

Toine Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Victor Bonke

Victor Bonke

Als bevlogen spreker, trainer en coach helpt Victor salesmensen bij (koude) acquisitie, gebaseerd .. meer..

Jos Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..