Salesstress na de vakantie? Neem een adempauze!

Natasja  Hoogenboom
Natasja Hoogenboom
SalesTAALent.nl

De zomer is voorbij. U bent net terug van een heerlijke relaxte vakantie, maar voelt meteen de druk weer van de targets voor de rest van het jaar. Werken in de sales kan best zwaar zijn. 5 tips wat te doen tegen salesstress.

Salesstress na de vakantie? Neem een adempauze!

Deadlines halen van aanbestedingen. Teleurstelling als de opdracht niet is binnengehaald. En had ik de files, het regelmatige overwerken en collega’s die azen op uw promotie al genoemd? Stress en onrust liggen weer op de loer. Wist u dat ik - naast aanbestedingsexpert - ook yoga-docent ben? Yoga vind ik heerlijk. Het betekent veel meer voor mij dan ontspanning en fit blijven. Vanuit mijn yoga-achtergrond en 20 jaar werken in de sales geef ik u in dit artikel tips hoe u het relaxte vakantiegevoel vasthoudt. 

1. Druk? Neem dan juist afstand
Ervaart u druk? Komt u tijd tekort? Neem dan juist een momentje voor uzelf! Het klinkt wellicht tegenstrijdig. Maar echt, het levert u veel meer op als u even afstand neemt. Even helemaal niets doen. Of buiten een frisse neus halen. 

The time to relax is when you don’t have time for it

Heeft u weleens gemerkt dat de gedachten in uw hoofd steeds harder gaan ‘praten’ als u druk voelt? Dat stemmetje noem ik weleens ‘de sportcommentator’. Overal heeft-ie commentaar op. En het lijkt wel of hij steeds kritischer wordt als de druk toeneemt: “De offerte die ik net schreef, is natuurlijk bagger. Die moet opnieuw. Nu ben ik nog langer bezig terwijl ik geen tijd heb…” Afstand nemen, relativeert.

2. Neem een adempauze
Wist u dat 5 bewuste ademhalingen het zenuwstelsel al tot rust brengt? Probeer het maar! Frisse lucht verruimt de longen en geeft ook nog eens inspiratie. Het woord inspiratie betekent niet voor niets inademen van de geest!

Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes…
including you

Soms gaat het mij bijvoorbeeld in een salesoverleg allemaal niet snel en concreet genoeg. Ik voel de irritatie mijn lijf in komen. Soms excuseer ik me dan: “Even naar het toilet hoor!” Ook als ik niet moet. Maar op het toilet kan ik even stoom afblazen en een adempauze nemen. Na 5 bewuste ademhalingen stap ik het overleg weer in met een helder hoofd.


3. Begin de dag goed

Een goed begin van de dag is het halve werk. Mijn dag begint met een rondje RPM. Nee, niet op de fiets, maar: Rise, Pee, Meditate. Dankzij een korte meditatie begin ik mijn dag met een helder en rustig hoofd. Die mailbox blijft dus nog even uit.

Real creativity comes only out of silence

Mijn ochtendmomentje sluit ik af met het formuleren van intenties voor die dag én in mijn leven. Ik geloof erin dat een doel behalen altijd begint met een positief en open geformuleerde intentie. Interessant onderwerp? Dan is het boek ‘Three Simple Steps’ van Trevor Blake een aanrader. Het beschrijft hoe u in 3 eenvoudige stappen naar succes kunt gaan, zakelijk én privé.


4. Zet de timer
Zet de timer als u aan een taak begint. Zet uw telefoon op stil. Doe de deur dicht. Ook voor social media. Laat u door niets en niemand afleiden. Focus op die ene offertetekst die u moet schrijven of het klantgesprek dat u wilt voorbereiden.

What you focus on grows. What you concentrate on is what you see more of in your life

Geconcentreerd werken zorgt ervoor dat u sneller en beter een taak kan afronden. Ik zet de timer meestal op 1 tot 1,5 uur, omdat ik getest heb hoe lang ik op volle concentratie en energie kan werken. Maar ik ken ook mensen die de Pomodorie-techniek gebruiken: 25 minuten werken en 5 minuten pauze. Adem vervolgens bewust in en adem weer rustig uit. Vijf keer, weet u nog?

5. Een baaldag mag

Sta uzelf ook toe dat u soms even uw dag niet heeft. Iedereen heeft recht op een baalmomentje, bijvoorbeeld als de klant toch voor een ander bedrijf kiest. Ik ken het gevoel. Soms kook ik van binnen als ik een opdracht verlies.

When it hurts - observe. Life is trying to teach you something

Achteraf kan ik het verlies wel relativeren. Soms winnen we, soms leren we. De momenten die niet zo leuk zijn, leren ons vaak iets en geven juist inzicht in wat belangrijk voor ons is. En al die tips om offertes te verbeteren kan ik alleen maar geven doordat ik de verloren trajecten heb geëvalueerd.

Na een baaldag realiseer ik me weer hoe gaaf een salesjob is: het brengt me op de mooiste plekken, bij bijzondere potentiële klanten. Laatst mocht ik op Schiphol meekijken hoe de schoonmaak in vliegtuigen geregeld wordt. Super gaaf, want ik mocht ook even achter de stuurknuppel kruipen in de cockpit. Mensen helpen. De vrijheid. Lekker bakje koffie drinken in de zon…

Kortom…

… adem nog een keer diep in. En weer rustig uit. 
… adem nog een keer diep in. En weer rustig uit.
… adem nog een keer diep in. En weer rustig uit.
… adem nog een keer diep in. En weer rustig uit.
… adem nog een keer diep in. En weer rustig uit.

En geniet van ons prachtige vak!

Natasja Hoogenboom

Natasja  Hoogenboom
De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun offertetrajecten. Met haar bedrijf SalesTAALent helpt zij dienstverlenende organisaties bij het binnenhalen en behouden van opdrachten via tenders en aanbestedingen. Daarnaast traint zij salesprofessionals en ondernemers in het schrijven van onweerstaanbare offertes, offline en online. SalesTAALent.nl
Alle artikelen van deze auteur
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   8,5
(12 stemmen)
Reacties

Active, intense styles of yoga help you burn the most calories. This may help prevent weight gain. ... While restorative yoga isn't an especially physical type of yoga, it still helps in weight loss. One study found that restorative yoga was effective in helping overweight women to lose weight, including abdominal fat.

Erg interessant artikel over stress. Wij weten uit ervaring dat stress veel invloed kan hebben op de huid. Daarom willen wij mensen daarbij helpen.

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja  Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..