Negativiteit - kunt u dit veroorloven?

Misschien zet deze vraag u aan het denken. Maar ja, in hoeverre beheerst u werkelijk de stroom aan gedachten die schijnbaar vanuit het niets de herrie tussen uw oren veroorzaakt? 

Negativiteit - kunt u dit veroorloven?

Keus
De bekende schrijver Aldous Huxley zei ooit: Het leven draait niet om wat u overkomt, maar om wat u doet met wat u overkomt. Hij impliceert de ware keus die we hebben, simpel gezegd de keus om positief of negatief te denken en naar de wereld te kijken.

Mind
Meditatie leert dat het onmogelijk is om de Mind (om de Engelse uitdrukking te gebruiken vanwege de beperktheid van het Nederlands 'geest', 'gedachtengoed', 'gedachten') te doen ophouden met pruttelen en malen. Wat we wél kunnen, is leren er afstand van nemen. Vergelijking: u zit in een druk restaurant met een vriend te praten; u geeft alle aandacht aan wat de vriend zegt, u hoort zijn woorden; uw aandacht verslapt, en u hoort de geluiden om u heen.

Hoofd of hart?
We kunnen kiezen om naar de stroom der gedachten te luisteren, om er gehoor aan te geven, om mee te varen in deze stroom. Of, we kiezen om er afstand van te nemen om ruimte te maken voor de speciale geschenken die zich openbaren alleen in het hart.

Praktijkvoorbeelden
Een voorbeeld op een meer praktisch niveau: veel van u lezers zullen op hun boekenplank het tweedelige Nederlands-Engels woordenboek hebben staan. Werp er even een blik naar, en ik durf te wedden dat meer dan 80% van u dag in dag uit onbewust kijkt naar de kaften met de letters N-E, E-N ... Positieve of negatieve input? (Mail me zodat ik deze statistiek kan bevestigen!)
Een typisch Nederlandse uitdrukking is: Hier ben ik (nog) nooit geweest! Ik, als onschuldige buitenlander zeg: Hier kom ik voor het eerst! De Nederlander vraagt: Zou je het niet leuk vinden om met me uit te gaan eten? Ik vraag: Zou je het leuk vinden om met me uit te gaan eten?
Zo zijn er veel voorbeelden van onbewust gebruikte negatieven in de taal; grammaticaal kloppen ze wel, alleen luidt het advies: 'ont-niet' uw taal!

Verandering
Omdat u de waarde van het woord neen kent, luidt mijn stellig advies dat u de volgorde van de woordenboeken wijzigt zodat uw ogen een positieve instructie registreren, en niet meer het negatieve N-E E-N.

Weten zonder weten
Om een stapje verder langs het pad van deze gedachtegang te nemen: u herkent vrijwel zeker het voorbeeld van de komst van de post en u wéét dat er een brief bij ligt van een bepaalde vriend; of de telefoon rinkelt en u wéét wie u belt; of u loopt op straat en u wéét dat iemand naar u kijkt (u draait zich om – u wéét precies de juiste richting – uw ogen ontmoeten de blik van de ander ... het begin van een nieuw liefdesverhaal? Of een spionage-roman?).

Esoterie
Net zoals Soefisme de mystieke kant van de Islam is, zo is de Kabbala een uitdrukking van de mystieke kant van het Joodse geloof. In de Kabbala staat een nadrukkelijk verbod op het negatief praten én denken over anderen. Om dit concept nog tot extremen te brengen: Voodoo is alom bekend om z'n zwarte magie, de combinatie van de kracht van negatief denken en het geloof in de werking van deze (vernietigende) kracht.

Creatief denken
In 1924 zei Henry Ford: Als je denkt dat je kunt, of denkt dat je niet kunt, zal je altijd gelijk hebben. De creatieve kracht van denken – voor goed of voor kwaad – vormt de basis van alle programma's voor zelfhulp en ontwikkeling. Zelfs de eenvoudigste testen in kinesiologie en dergelijke methodes leveren ondubbelzinnig bewijs van hoe negatief denken de fysieke energie doet verslappen – of het draait om gedachten, woorden hardop uitgesproken, of zelfs een afkeurende blik van een ander.

Tip
U kunt terecht concluderen uit dit korte artikel dat u terdege de keus heeft in hoe u zich uitdrukt en in hoe u naar gebeurtenissen en mensen in uw leven kijkt. Hierin ligt de essentie van een energy boost die u niets kost en is gezonder dan een sterke espresso!

David Bloch
Perfect Presentation

David Bloch

David  Bloch
In zijn internationale praktijk is David een veelgevraagd presentator, trainer, consultant, coach en therapeut. Hij entertraint en schrijft met passie, en weet anderen te kietelen op plekken waar ze amper weet van hadden, om ze te ondersteunen in hun ontwikkeling, groei en succes. Perfect Presentation
Alle artikelen van deze auteur
Meer artikelen over: Zelfontwikkeling, Positief denken
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   7,4
(10 stemmen)
Reacties

Maurice Heuts |  http://www.moyoga.nl/

Ik heb mijn woordenboeken al omgedraaid!

Goed zo, Maurice!
En nu steeds opletten in je dagelijks woordgebruik.
Je hebt een aantrekkelijke site.
Tips:
- alles met @ is een e-mailadres; dus mag je de aanduiding 'e-mail' weglaten!
- gebruik een 'contactformulier' zodat je @-adres onzichtbaar is voor 'harvesters' (zo beperk je spam).

Hartegroet,

DAVID

Herman

Inspirerend.
Neem nu zelf ook eens het Nederlands woordenboek ter hand en zoek alle mogelijke betekenissen van het woord 'geest' eens op. Je zou er aardig van versteld staan hoe ruim dit begrip in onze eigen taal toch kan worden ingevuld. ;-)

Dank je voor je oplettendheid, Herman, en je waardevolle input.
Misschien is JUIST de brede mogelijkheid voor 'geest' nog méér reden om te focussen door 'Mind' te gebruiken!
(Kleine vergelijking: de veel verschillende (vermeende) betekenissen van 'c.q.' zijn juist dé reden om deze uitdrukking te vermijden.)
In ieder geval, je hebt genoten (?) van mijn artikel en je waardeert de essentie en nut ervan ...

Hartegroet,

DAVID

N.B. Kijk ook eens naar Blochs Blog op m'n site, zeker naar 'Gemiste verkoopkansen' in het archief van september.

Sebastiaan

Beste David,

Mooi artikel ! Wat mij erg veel opvalt de laatste tijd is ( of het nou toeval is ;)?) Dat alles valt of staat bij je state of mind. Ik begon met het lezen van The Secret en kwam in aanmerking met de law of atracttion. Nou moet ik aangeven dat er sommige dingen instonden waar ik anders over denk, maar er ook heel veel stukken instonden die wel overeenkwamen.

Ik zit zelf al jaren in de verkoop en vind het erg interresant om zoveel mogelijk informatie op te doen over de verkoop, de psychologie erachter, hoe mensen te overtuigen of te motiveren.

Pas sinds een aantal maand verdiep ik mij in de gedachten van iemand ( Bijvoorbeeld NLP) Het valt mij op dat de regel van 7% Verbaal 38 % Hoe je het zegt (intonatie) en 55 % Non verbaal altijd opgaat.

Wanneer je zegt dat je erg blij bent maar je hebt een gezicht dat op half 6 staat en je houding is er ook niet na, dan gaat men altijd uit van het non verbale.

Om terug te komen op jou verhaal, ben ik het er helemaal mee eens dat je negativiteit moet voorkomen. Het valt mij op dat wanneer je negatief denkt en dus ook negativiteit uit dat aanstekelijk is. Aan de andere kant ( en dit is het mooie eraan) is het tegenovergestelde van negativiteit... positiviteit nog meer aanstekelijk.

Voor de rest ga zo door David ik kijk uit naar je volgende berichten !

Mvg.
Sebastiaan

Dank je, Sebastiaan, voor je openheid - want ANDEREN lezen ook jouw bericht. En ik meen dat dit soort reactie ook bijzonder aanstekelijk en aanmoedigend werkt.
Zelf ben ik bijna 35 jaar geleden begonnen te ontdekken hoe de processen, zoals jij beschrijft, werken. En ik heb ze uiteraard toegepast. En veel meer.
Pas einde jaren 80 begon ik ze op de markt te brengen in Nederland, en boekte fenomenaal succes. Nu, met een nieuwe, jongere golf 'ontdekkingsreizigers' is het tijd om mijn kennis en vooral deskundigheid weer volledig uit de kast te halen.
Voor mij 'oud' (de kracht van ervaring), voor velen 'nieuw' en heel spannend!
Kijk verder in het archief, Sebastiaan, en ook in mijn Blog op m'n site.

Hartegroet,

DAVID

Maurice Heuts |  http://www.moyoga.nl/

Dag David,
Dank voor je compliment en de tips!

Het letten op je woordgebruik is overigens geen sinecure!
Een boekje dat mij aardig op weg heeft geholpen is een Ankertje van Paul Liekens: Gevangen in de Taal.

Groet! Maurice

Wat je zegt, Maurice - ook ik vraag anderen om MIJN teksten wel eens na te kijken.
Ik zie m'n eigen fouten over het hoofd terwijl ze in 'vreemde' teksten meteen opvallen.

Ja, Paul Liekens heeft een scherpe kijk op taal en hoe het de gevangenis van onze conditionering is.
Gelukkig heb ik Nederlands als volwassene geleerd ...

Een van mijn stokpaarden is hoe Nederlanders zeggen "Ik ben het met je oneens" maar eerder "Je hebt gelijk" dan "Ik ben het met je eens".
Zelf heb ik niemand nodig om MIJ te vertellen dat ik "gelijk heb" - want dat héb ik altijd (voor mezelf) - anders had ik iets anders gezegd.

Pluk de dag ...!

DAVID

Sjoerd van Esch

Hi David,

RAAK! Dat is mijn eerste reactie op je artikel. Ongetwijfeld heb je ook gezien dat als je de woordenboeken omdraait, je het woord ENNE krijgt... ENNE is te beoordelen als een verbastering van EN (in de spreek- en SMS-taal van tegenwoordig best veel gebruikt). Los van wat je van het gebruik van ENNE in de Nederlandse taal vindt, symboliseert het een soort van constante nieuwsgierigheid en het toevoegen van informatie die zinvol kan zijn. Bijvoorbeeld: "...en hoe gaan we dat aanpakken?" "...en waarom lukt zoiets wel of niet?" "...en wat zijn de alternatieven?" Zomaar een paar voorbeelden van vraagstelling die voort kunnen komen uit zowel een positieve of negatieve insteek in een gesprek. Verbonden door het woord EN, hetgeen automatisch een toevoeging in zich heeft. Als je het mij vraagt betekent 'toevoeging' op zich per definitie toegevoegde waarde als je het mij vraagt.

Een ander sprekend voorbeeld waar wij ons Nederlanders graag van mogen bedienen is het woord MAAR. We MAREN wat af met elkaar, tegen het irritante aan! In 1998 ben ik een tijd in de VS geweest, waar ik een gevleugelde uitspraak hoorde: "Everything before BUT is a lie!". Alles voor het woord MAAR is een leugen! En het is waar. Iets simpels als een reactie die begint met "Ja, maar...": daarmee bedoeld men dus: "Nee, want...". Als alles voor het woord MAAR in ons taalgebruik een leugen is, dan liegen we wat af in dit land. Het beperken van het gebruik van het woord MAAR (of om in jouw terminoligie te blijven: ont-maren) levert tesamen met het 'ont-nieten' een heel andere gespreksdynamiek op. Sinds 1998 probeer ik mijzelf te 'ont-maren', 10 jaar later zal daar het 'ont-nieten' aan worden toegevoegd.

Het blijft een feest om je 'te lezen' David! DANK!

Hartelijke groet,
Sjoerd

Zoals gebruikelijk, Sjoerd, weet jij ook de spijker op de kop te slaan met je rake praktijkvoorbeelden ... die bevestigen wat ik al jaren verkondig.
Ik ontdek steeds meer hoe 'de oude leer' (wijsheden) opnieuw ont-dekt worden. Spannend en boeiend tegelijk.
Sjoerd, wij etten ons gesprek voort!

Hartegroet,

DAVID

Ben Alberts

Goed stuk en helemaal waar, goed om de confrontaties te lezen en daar voor jezelf bij stil te staan. Dan merk je dat er toch flink wat negativiteit in dagelijkse zaken zit, wat je eenvoudig kan doen omkeren.

Errol van Engelen |  http://www.bizzmaxx.nl

Negativiteit komt helaas veel voor. In een slechte economische tijd meer dan in een opbouwende economie, maar het is nooit helemaal weg. Nu kan je daarvoor je mindset omschakelen naar positief en je prettger voelen en meer succes hebben.

Als ik in mijn vakgebied - sales en marketing kijk - heb ik veel positieve mensen terug zien vallen naar negativiteit. Hoe komt dat? Vaak zien we dat samenwerking in een bedrijf van belang is om goed te scoren. Je zou dus denken sales en marketing - beide commercieel - kunnen goed samenwerken.

Fout gedacht! Marketing stuurt leads door waar Sales niets mee kan en gaan hun eigen bestand aanleggen. Na enige tijd gaat dit tot frictie leiden en ontstaan er twee afdelingen die niet kunnen of willen samenwerken. De baas van beide afdelingen wil iedereen te vriend houden en heeft een 'laissez faire' aanpak. Ondertussen wordt iedereen wel geconfronteerd met niet te halen targets.

Kernvraag: hoe blijft een positieve manager of professional in zo'n omgeving positief?

Dank je, Ben, voor jouw bevestiging.
Wél vraag ik je (= jou) over wie jouw 'je' gaat. Zeker niet over mij, toch?
Let wel: zelf gebruik ik heel zelden het woord 'je' in de algemene zin terwijl ik terdege een beweging zie om de woorden 'ik' en 'me/mij' te vervangen door 'je'. Dit is maar een aspect van wat ik NNL (NieuwNederlands) kies te noemen. Zelf blijf ik - als buitenlander - zo correct mogelijk NL schrijven en spreken.

Errol komt met iets heel anders. De oude strijd tussen Sales en Marketing is al lang in de meeste vooruitstrevende bedrijven opgelost door de twee afdelingen samen te smelten.
Zo te lezen, Errol, heb jij een boeiende uitdaging (die voor jou een probleem is!) binnen jouw organisatie! Een consult voor jou en/of je baas zou zeker uitkomst bieden ...
Wat jouw kernvraag betreft, is het antwoord eenvoudig. Op het moment dat iemand in staat is om de 'mind games' te zien voor wat ze zijn en IN VERBINDING komt met zijn ware zelf en zijn diepste waarden, dan verdwijnt de problematiek.
Dat het potentieel veel innerlijk werk vergt om de juiste verbinding te maken, maakt alleen deel uit van de persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei die inherent zijn aan dit hele onderwerp.

Errol van Engelen |  http://www.bizzmaxx.nl

David,

Dank voor je feedback. De uitdaging die ik heb beschreven geldt niet zozeer voor onze eigen organisatie. Onze dienst is het om sales en marketing te laten samenwerken. Met name voor zaken als lead generation, lead management en analytics.

Antwoord op mijn kernvraag is niet helemaal duidelijk. Als iemand wil veranderen, maar hij heeft te weinig 'power' (oftewel hij zit wat lager in de rangorde), Hoe gaat hij dat voor elkaar krijgen?

Dank voor het ophelderen van een misverstand - voor mij en voor andere lezers, Errol.
Wat betreft de situatie of 'uitdaging' die jij beschrijft: ik heb te weinig informatie om daar iets nuttigs over te zeggen.
Maar nu je kernvraag, die nu duidelijker is. Persoonlijke ontwikkeling is een fascinerend proces dat aansprak maakt op de vier gebieden van fysieke, mentale, emotionele en spirituele. Maar 'power' binnen een organisatie kan zowel persoonlijk als functioneel zijn.
Je vraag raakt te veel zaken voor een 1-2-3-antwoord, althans door mij! Misschien iemand anders ... maar op een ander forum!

Spelen met taal - meestal zinnig, soms voor de lol - is een van mijn dagelijkse bezigheden. Ik herken veel in je verhaal en sluit mij ook zeker aan bij de conclusie dat wij allen steeds opnieuw weer een keuze hebben. Wat onmogelijk lijkt kan daardoor zomaar ineens mogelijk worden. In het Engels is er dit verband nog een leuk gedachtensprongetje te maken met het woord 'impossible'. Beetje schuiven, apostrophe plaatsen en je hebt: I'm possible. Dat vinnik nou leuk.

Van<br>
IMPOSSIBLE<br>
naar<br>
I'M POSSIBLE
</p>

<p>
Van<br>
RESPONSIBILITY<br>
naar<br>
RESPONSE ABILITY
</p>

<p>
Van<br>
INTIMACY<br>
naar<br>
INTO ME I SEE
</p>

<p>
Ja, dat gaat leuk op z'n Engels.<br>
Dank, Leon (of: Léon?), voor je waardevolle input!

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem  Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene  Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja   Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel  Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro  Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine  Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg  Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos  Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André  Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..