Reacties
Dag Harold,
Het is inmiddels mijn ervaring, dat wanneer je iemand leert om te gaan luisteren, je iemand een trucje aanleert wat maar zelden kans van slagen heeft om te leiden tot een mooi en oprecht gesprek.
Het zou effectiever zijn om onze aandacht te richten op de individuele salesmanager en zijn/haar HRM manager en hen te leren, in het geval van sollicitatiegesprekken met potentiële verkopers, alleen nog maar de mensen te selecteren, die persoonlijke interesse in hun standaard competentie profiel hebben zitten. Dit leidt dan automatisch tot het vermogen van oprecht luisteren vanuit het talent, geïnteresseerd te zijn.
Fijne dag
Harro Willemsen
Beste Hans,
Bedankt voor je reactie. Natuurlijk is het zo dat een natuurlijke aanleg en aangeboren interesse helpen om (beter) oprecht te luisteren. Helaas zijn maar weinigen hiermee geboren of kiezen ze in dat geval vaak voor een ander beroep.
Luisteren (zoals bij vrijwel alle vaardigheden) begint bij het leren van een trucje, dit in de praktijk toepassen, daarna vallen en opstaan, vervolgens internaliseren en uiteindelijk is dit onbewust bekwaam gedrag geworden.
Mijn punt is dat hoe beter je in luisteren wordt, je gesprekken ook steeds leuker en interessanter worden, waardoor er ook oprechte interesse zal ontstaan. Zodra een keer de knop omgaat, dat je inziet dat andere mensen echt interessante dingen te melden hebben, mits je de goede vragen stelt en jezelf open stelt voor de ander. En nee, niet iedereen doet dit, wil dit, of kan dit. Voor al die anderen schrijven deze stukjes.
Groet,
Harro (niet Harold)
Luisteren of oprechte interesse?
Ook bij het aankoop-/verkoopproces gaat het om gunnen. De zogenaamde klik is vaak wel heel 'handig'.
Als je de link legt tussen zakelijk en privé, dan zou je eens kunnen kijken hoeveel échte boezemvrienden je hebt. Dat zijn er maar enkele. In percentage is dat hooguit een paar procent van alle kennissen die je hebt.Dan zijn er nog een aantal waar het ook wel prima mee klikt. Misschien 10-20%.
De vraag is waarom dat zakelijk anders zou zijn. Ik denk dat de natuurlijke klik zowel zakelijk als privé maar in weinig gevallen aanwezig is.
Privé maakt dat niet zo veel uit; zakelijk wel.
Dat betekent dat je een manier moet bedenken om die klik met een veel groter percentage te laten ontstaan. Dat is dus een bewuste actie.
Persoonlijk zou ik luisteren en oprechte interesse omdraaien. Dus niet oefenen in luisteren, maar oefenen in oprechte interesse.
De reden is dat je prima kunt luisteren zonder interesse (waardoor er dus geen klik ontstaat0. Met oprechte interesse zul je altijd automatisch oprecht luisteren. Hierdoor ontstaat altijd een klik.
Dag Harro,
Excuses voor het schrijven van een naam die niet de jouwe is.
@Jos, Ik trek ten stelligste in twijfel of het überhaupt mogelijk is, dat je, zoals jij zegt, prima kunt luisteren zonder interesse. Je kunt in dat geval hoogstens je mond houden terwijl de ander spreekt... en ondertussen is de interne dialoog dan al zo hard aan het werk geweest, dat je daardoor waarschijnlijk niet eens gehoord hebt wat je gesprekspartner zei.
In je laatste zin kan ik me helemaal vinden.
Fijne dag
Hans
Reageren
Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.
|