Sterk een pitch openen? Zo doe je het!
Verkopen bestaat uit veel verschillende onderdelen. Zo moet een goede verkoper ook een krachtige pitch kunnen geven. Hierbij is een sterke opening hoe dan ook van essentieel belang. Je wilt namelijk direct de aandacht van je publiek, wat je uiteraard niet meer weg wil geven in de rest van de pitch. In gesprek met Sprout heeft Nathalie Mangelaars vier openingen gegeven waarmee je je pitch vlammend begint. Mangelaars is een specialist in de zogenoemde Elevator Pitches, terwijl ze ook de organisator is van het NK Pitchen voor Ondernemers, waar jij mogelijk ook aan mee zou kunnen doen als je de onderstaande openingen gebruikt. 
Vraag Als je een pitch begint dan wil je graag contact maken met het publiek. Dit kun je onder meer doen door ze een vraag te stellen. Het is hierbij verstandig om een gesloten vraag te stellen. Hierdoor kunnen de luisteraars alleen maar met ‘ja’ of ‘nee’ reageren, waardoor jij vlot verder kunt met de rest van de pitch. Het stellen van een vraag is een opening dat veel gebruikt wordt door pitchers. Het is dus ook maar de vraag of je hiermee je wel voldoende kunt onderscheiden van de concurrentie, waar een Ted Baker tas natuurlijk wel degelijk in is geslaagd.
Storytelling Onze hersenen houden van verhalen. Als wij een verhaal horen dan zullen dezelfde spiegelneuronen geactiveerd worden als wanneer je deze situatie zelf hebt meegemaakt. Bovendien kunnen we verhalen eenvoudig onthouden doordat onze breinen constant samenhang tussen informatie-eenheden zoeken. Storytelling kun je ook gebruiken voor een pitch, al moet je hierbij wel op een paar punten letten. Zo moet er een duidelijke hoofdrolspeler zijn, het liefst ben je dit zelf. Ook moet je een probleem omschrijven waarop jouw bedrijf de oplossing heeft. Beschrijf bovendien de omgeving zo concreet mogelijk. Op deze manier kun je het publiek echt meenemen in het verhaal.
Feit Indruk maken met feiten is in je pitch zeker mogelijk, al moet je ze wel op de goede manier gebruiken. Feiten maken zaken namelijk tastbaar, terwijl ze ook gemakkelijk onthouden kunnen worden. Wel moet het feit echt indrukwekkend of opvallend zijn, anders zal je publiek er naar alle waarschijnlijkheid niet echt geïnteresseerd in zijn. Als je een laptoptas heren verkoopt dan verwachten de luisteraars natuurlijk dat er een laptop in past. Geef je een pitch over een laptoptas dames? Kom dan met feiten over dat ze inbraakbestendig zijn of iets dergelijks. Dit is veel krachtiger.
Visie Als je bedrijf een duidelijke visie heeft dan kun je deze ook delen als opening van de pitch. Er zijn hierbij een aantal magische woorden waar je gebruik van kunt maken. Sterker nog, je moet ze gebruiken. “Ik geloof” is hier het beste voorbeeld van. “Ik geloof dat” is bijvoorbeeld een stuk krachtiger dan “Ik vind dat”. Geloven houdt eigenlijk in dat er een diepere motivatie aanwezig is. Vinden verwijst juist puur naar een mening. Kies je ervoor om deze magische woorden te gebruiken? Noem dan eerst wel je naam en de naam van het bedrijf, anders is deze opening wat te agressief.
|