Verkopen is een vak, dat geleerd moet worden!

Is verkopen moeilijk? Ja, zijn we geneigd te denken. In feite echter kan verkopen erg eenvoudig zijn. Als u de juiste toon en argumenten maar vindt. De bevestiging kreeg ik afgelopen week van een jongentje van ca. 10 jaar!

Verkopen is een vak, dat geleerd moet worden!

Op een zaterdagochtend, juist op het moment dat ik de zaterdagochtendkrant consumeerde ging de deurbel. Nu heb ik tegenwoordig al snel de pest in wanneer de deurbel gaat. Het zijn vaak mensen met collectebussen en duo's die mij een mooi leven in het hiernamaals beloven, wanneer ik naar ze wil luisteren. Mijn gang naar de voordeur begon dus al onder een slecht gesternte voor de m/v aan de andere kant.

Ik opende de deur en daar stond een jongentje van ca. 10-12 jaar, samen met zijn vriendje. Hij keek een beetje angstig en vroeg bedremmeld: Mijnheer wilt u een lootje kopen voor de grote clubactie? Gezien mijn slecht humeur snauwde ik hem af en zei geen interesse te hebben. Hij draaide zich om, zei "oh" en droop de oprit af als een geslagen hond. Ik keek hem na en ineens kreeg ik medelijden met hem. Werd weer een verkoper op pad gestuurd, zonder enige vorm training of opleiding.

De jongen was halverwege de oprit, toen ik hem terugriep. Hij kwam enigszins bedeesd en angstig aanlopen en keek mij vragend aan. Ik vroeg hem of hij al veel lootjes had verkocht, waarop de verwachte ontkenning volgde. Hij keek mij verwachtingsvol aan en hoopte alsnog op een bestelling. In plaats van een order vroeg ik hem of hij ooit wel eens had leren verkopen, een vraag die natuurlijk ontkennend werd beantwoord. Dan zal ik jou leren verkopen,  zei ik met de bravoure van een meester.

Jeffrey
Hoe heet je?
Jeffrey mijnheer, antwoordde hij bedremmeld.
Wel, Jeffrey als je nu precies doet, wat ik zeg, dan ga je bij elke deur lootjes verkopen. 

Zijn non-verbale uitstraling was zodanig dat ik zag dat hij aan mijn verstandelijke vermogens twijfelde.

Jeffrey, je stapt op de deur af met vaste tred, schouders naar achteren en met het gevoel dat je hier loten gaat verkopen. Op het moment,dat je op de deurbel drukt, tover je een lach op je gezicht. Wanneer de deur opgaat zijn je eerste zinnen: "Goedendag,  mijnheer/mevrouw, ik ben Jeffrey, mag ik u iets vragen?"
Je wacht op het antwoord en zult zien dat bijna iedereen JA zegt, Nu stel je de vraag: "Mijnheer/mevrouw vindt u het belangrijk dat kinderen aan sport gaan doen?" Bijna iedereen zal weer JA zeggen.
Dan kom je met je aanbod:
Helaas kost dat veel geld en daarvoor hebben we de grote clubactie georganiseerd om met lotenverkoop dit geld bij elkaar te krijgen. Daarom bied ik u één lot aan voor € 1,- Maar met vijf loten heeft u natuurlijk meer kansen op de hoofdprijs en met tien loten zit u helemaal goed. Zou u 1, 5 of 10 kansen op een prijs willen?
Zeker weten Jeffrey, dat vrijwel iedereen één of meer loten gaat kopen. Is dat allemaal duidelijk?

Het jongentje keek mij aan met een vertwijfelde blik in zijn ogen alsof ik hem zojuist de relativiteit theorie van Einstein had uitgelegd. Maar hij stamelde wel, dat hij het had begrepen.

Oke, ga maar proberen; ik ga naar binnen en jij komt de oprit op en belt aan en houdt je verhaal.
Zijn gezichtsuitdrukking was een studie waard en had een fotograaf een trofee opgeleverd. Maar hij deed toch wat ik gezegd had.

Winning mood
Om een lang verhaal nu maar kort te maken, vier keer ging het helemaal fout, maar bij de vijfde keer kocht ik 10 loten en Jeffrey was in de winning mood. Hij bedankte mij uitvoerig voor de verkooptraining. Ik vroeg hem om mij die avond te vertellen hoe zijn verkoop die dag was geweest en ik ging met een voldaan gevoel terug naar mijn zaterdagkrant.

Zoals toch te verwachten was, kwam Jeffrey die avond niet meer terug om zijn successen te vertellen en eerlijk is eerlijk ik vergat het hele avontuur.

Totdat ik vorige week Jeffrey op de markt tegenkwam. Hij vloog enthousiast op mij af, en vertelde dat hij de allermeeste loten had verkocht van de hele club. Zoals u voorspelde, elke deur was raak! Ik weet nu wat ik later wil worden VERKOPER!

Richte Lommert
Richtelommert.nl

Richte  Lommert

Richte Lommert

Richte Lommert heeft meer dan 40 jaar verkoopervaring, van verkoper tot directeur van een opleidingsinstituut voor verkopen. Hij is de auteur van de bestseller "Alles over Verkopen", waarvan inmiddels ruim 40.000 exemplaren zijn verkocht.
Alle artikelen van deze auteur
Lezerswaardering 8,8
(13 stemmen)
 
Hoe waardeert u dit artikel?

10

Dit artikel delen:

Sluit u aan bij onze LinkedIn groep
Volg ons op Twitter
Vind ons leuk op Facebook
Word lid van onze gratis nieuwsbrief
Reacties

Kevin

Held van de dag!

Jochum Jarigsma |  http://www.accuraad.nl

Dhr Lommert is al een tijdje met pensioen, maar blijft met dit soort eenvoudige verhalen natuurlijk een held.

Sebastiaan

Als dit een waargebeurd verhaal is vind ik het een strakke actie. Toch heb ik zwaar mijn bedenkingen !!...

Ik heb dit namelijk volgens mij ook in 1 van mijn boeken die ik bezit gelezen (Volgens mij was die van Dale Carnegie || Zo wordt ik een topverkoper. Precies hetzelde verhaal alleen dan over een school die geld inzamelde voor Gambia en dat er lootjes werden verkocht daarvoor.

Patrick Pols

Het is een mooi verhaal, en waarschijnlijk waar gebeurd. Er zijn meer vergelijkbare verhalen. een ander bekend en mooi verhaal is van de twee vrienden die wasknijpers verkopen. U raad het al, de één verkoopt helemaal niets en de ander verkoopt alles. rara hoe komt dat...

ronald sluiter

Beste meneer Lommert

Ik verbaas me over uw mening. gedeeltelijk ben ik het met u eens. Ja, iemand kan leren verkopen, echter tot een bepaalde hoogte!!! Ik denk ook dat er een verschil is tussen producten en diensten, de prijs ervan, het niveau (bv C-level) waarop je verkoopt.

Ik vind het iets te kort door de bocht door een case van een 10 jarig jongentje tot deze conclusie te komen. Er zijn meer onderzoeken die het tegendeel bewijzen en met iets gegrond en wetenschappelijk bewijs komen dan dit.

Eerlijk gezegd valt u me ee beetje tegen en had dit niet verwacht van iemand met uw staat van dienst.

Uw boek heb ik met veel plezier gelezen trouwens

Ronald Sluiter

Richte Lommert

Hallo Sebastiaan,

Leuk dat je op mijn column in VoL reageerde. Sta mij toe een tweetal kanttekeningen te maken:
* Het wasknijperverhaal komt uit mijn koker; je kunt het nalezen in mijn boek ALLES OVER VERKOPEN; het is inmiddels het meest geciteerde voorbeeld uit de verkoop
litteratuur;
* op 5 december 1948 (dus deze week precies 60 jaar geleden!) kreeg ik van Sinterklaas, het boek ZO MAAKT U VRIENDEN EN GOEDE RELATIES van Dale Carnegie.
Het is mijn "bijbel" geworden en hele fragmenten ken ik uit mijn hoofd. Maar het door jou aangehaalde voorbeeld kon ik nergens vinden. Kun je mij aangeven
waar ik het wel zou kunnen vinden? Ik heb alle boeken van Dale Carnegie in de kast staan, dus ik zou het zo moeten opslaan.

Met vriendelijke groet,
Richte Lommert

Dennis van Veelen |  http://www.searchresults.nl

Of het verhaal nu waar gebeurt is of niet, het is zeker een mooie illustratie van het verkoopvak

sylvia van woerkom |  http://vanwoerkom.wordpress.com

Prachtige reactie op het negatieve commentaar Richte!
Ik ben ook een groot fan van Dale Carnegie.

Sebastiaan

Beste Richert,

Wanneer u aangeeft dat dit verhaal op waarheid is gebasseerd dan vertrouw ik u natuurlijk in alle oprechtheid. Het verhaal deed mij alleen heel sterk denken aan een verhaal in 1 van de vele boeken die ik over verkopen heb gelezen.

Ik ben ook zwaar fan van Dale Carnegie en heb al zijn boeken met veel plezier door gelezen. Ik zet uw boek op mijn lijst en zal deze ook eens goed doorlezen.

Maar nu misschien een leuke vraag. Waarom zou ik uw boek moeten aanschaffen. Waarin onderscheidt dit boek zich van alle andere boeken die over verkoop zijn geschreven. Kortgezegd, verkoop uw eigen boek eens :) !!

Sales Training Academy |  http://htpp://www.expertacademy.be/1se.html

Prima sales techniek om de klant een gesloten keuze te geven. In elk geval, wat er ook gekozen wordt, maakt u een verkoop. Zo eenvoudig en vaak denken we er niet aan.

Jacques Bonneur |  http://www.energysoles.nl

Als ze mij vragen wat ik graag eet, is steevast mijn antwoord dat ik alles lust als met maar geen spruiten zijn. En sorry... ruik ik hier nu spruitjes... ?

Mrs. Junior

Gewoon een mooi verhaal !

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Rene  Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Marcel  Hoefman

Marcel Hoefman

Marcel Hoefman traint en adviseert organisaties en individuen die meer rendement uit commerciële .. meer..

Natasja   Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel  Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer is oprichter van SalesQuest, een trainingsbureau gespecialiseerd in acquisitie- en .. meer..

Harro  Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten is directeur/ eigenaar en trainer bij Bron & Partners. Hij adviseert bedrijven .. meer..

Toine  Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jan-Willem  Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Victor  Bonke

Victor Bonke

Als bevlogen spreker, trainer en coach helpt Victor salesmensen bij (koude) acquisitie, gebaseerd .. meer..

Jos  Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..