De galerie der verkooptips, die hun beste tijd hebben gehad

Harro Willemsen
Harro Willemsen
3to1.nl

Ik moet een jaar of zestien zijn geweest. Ik had een weekendbaantje als verkoper in een fotospeciaalzaak. Zonder enige vorm van opleiding, ondersteuning of kennis van zaken stond ik op een dag achter de toonbank en voor de vitrinekast.

De galerie der verkooptips, die hun beste tijd hebben gehad

Mijn eerste filiaalhouder, een uitgebluste veteraan met twintig jaar achter de kiezen, had weinig trek om mij de kneepjes van het vak te leren.

Lood in de schoenen
Toen de eerste middag een echtpaar de winkel binnenliep dat uitleg wenste over een aantal fototoestellen riep de filiaalhouder dat ik hen maar te woord moest staan.
Ik heb geen idee wat ik moet doen, probeerde ik nog. Maar met de prozaïsche woorden: Dat zei je bij je eerste keer in bed met een meisje toch ook niet, werd ik richting mijn eerste 'verkoopgesprek' gestuurd. Welkom in het verkoopvak.
Met lood in mijn schoenen maar niet gehinderd door enige verkoopkennis heb ik het echtpaar het beste en duurste toestel verkocht dat ik kon vinden. Niet luisteren, geen vragen stellen maar met vurig puber-enthousiasme, een beetje bluf en opportunisme trok ik ze over de streep, daarbij alle verkoopwetten met voeten tredend. Een lucky shot als ik nu terugkijk.  

Eerste training
Enkele jaren later raakte ik voor mijn eerste echte baan in een commerciële functie verzeild. Erin gerold, zoals zo velen van mijn commerciële broeders. Ik was er heilig van overtuigd dat vijf jaar parttime-ervaring in een winkel voldoende commerciële basis zou zijn. In mijn eerste maand kon ik meteen aanschuiven in een commerciële binnendiensttraining, die in-house werd gegeven door een klassieke verkooptrainer, een oude rot in het vak.
En de eerste trainingsdag kreeg ik mijn allereerste business-to-business verkooptip:
Laat de klant zoveel mogelijk praten.
En dat was schrikken, want ik was gewend om in de winkel zoveel mogelijk in te praten op klanten om te kiezen voor merk A of B. Maar goed, ik was jong en had nog veel te leren.

Om een klant te laten praten moest je goede vragen stellen, doorvragen en de klant minstens 70% van de tijd aan het woord laten. De redenen die hiervoor worden aangevoerd zijn verschillend. Zo is er het argument dat mensen (en dus ook klanten) over het algemeen graag praten en in het bijzonder over hun eigen werk, het bedrijf en zelfs hun privéleven. Ten tweede krijg je als luisterende verkoper natuurlijk heel veel bruikbare informatie die je later kunt gebruiken in het gesprek als 'jij aan de beurt bent.

Een goede tip of niet
Iedereen die ooit een commerciële basistraining heeft gevolgd zal dit allemaal ongetwijfeld herkennen. Zelfs in mijn eigen salestrainingen komt dit terug. Maar eigenlijk is de klant zoveel mogelijk laten praten natuurlijk grote bullshit. Het is bullshit maar blijft een goede tip. Laat me dit uitleggen.

Stel je bent directeur of inkoper van een bedrijf en je ontvangt gemiddeld tien keer per week een verkoper van allerlei (potentiële) leveranciers. Dan moet je twee keer per dag drie kwartier vol vuur over jezelf en je eigen bedrijf praten, als alle verkopers aan tafel de 'laat maar praten tip' ter harte nemen. Uiteraard komen er ook vragen over je hobby's, gezin en eigen carrière over tafel. Dat wordt al die verkopers ook geleerd. Maar als klant dit tien keer per week te moeten vertellen word je snel zat. Daarbij komt dat je als klant je tijd ook efficiënt wilt gebruiken.
Maar niet al die verkopers hebben de 'laat maar praten tip' gehoord. Of ze hebben niet geluisterd. Zoals ze ook niet echt luisteren aan tafel bij de klant. Verkoopgesprekken met een klant die zeventig procent van de tijd met plezier aan het woord is, zijn nog steeds een zeldzaamheid. Dus als actief luisterende verkoper met een arsenaal aan interessante vragen voor je gesprekspartner ben je nog steeds spekkoper. Vandaar dat de tip nog steeds prima voldoet.

Nieuwe tijden
Maar de tijden zullen veranderen. Commerciële talenten worden voor organisaties steeds belangrijker en onderscheidend. Het is een heilloze weg wanneer je je als bedrijf alleen blijvend wilt onderscheiden op specificaties en prijs.

Verkopers zullen steeds beter worden getraind en wanneer je als organisatie verzuimt je mensen te trainen, loop je achter. Dus al die getrainde verkopers zullen al die klanten lekker laten praten. Tot vervelens toe. En dat met een schaarste aan tijd bij die klanten. 
Ik voorzie dan ook dat die tip uiteindelijk de ijskast ingaat en dat deze moet worden bijgezet in de galerie der verkooptips, die hun beste tijd hebben gehad.

Maar welke tip komt er dan voor in de plaats?
Leg je eigen folder maar op tafel en begin een vlammend betoog van 25 minuten  lijkt me niet. Dat is terug naar de jaren zeventig.
Focus op je bezwaartechnieken en afsluitvaardigheden is ook allang passé tegen die tijd. Dat is nú al een oud paard. Het moet iets subtiels zijn.

Iets waarmee je als verkoper al je essentiële informatie op tafel krijgt en echt contact hebt gemaakt. En waarbij je als klant tegelijkertijd word uitgedaagd, bent geïnformeerd en voelt begrepen. Als het gesprek leeft, kijkt de klant ook niet op zijn klokje.

Regisseur
Salesprofessionals moeten nog meer een volleerd communicator worden.

Sturen, richting geven maar ook ruimte laten en het initiatief bij de ander neer durven leggen.
Schakelen tussen zakelijke en persoonlijke thema's. Verbindingen maken binnen elkaars netwerk. Waarde creëren en zoeken naar elkaars belangen om deze te versterken. Bezwaren en obstakels serieus nemen, maar ook nee kunnen zeggen. Regisseur worden van het verkoopproces.

Tip
Wat zegt u nu dan als eerste tegen die 21-jarige verkoper die na vijf jaar in de detailhandel zijn eerste schreden op het business-to-business verkooppad zet? Wat is de eerste paal onder het huis van deze toekomstige verkoopregisseur? Welke tip is de belangrijkste?
Ik zou gaan voor: Ga op zoek naar de gezamenlijke voordelen van een langdurige samenwerking.
Met als goede tweede: Onderzoek waar je als salesprofessional waarde kan toevoegen bij je klant."
A minute to learn, a lifetime to master.
En dat is pas het eerste advies, van de velen die nog volgen voor de ambitieuze verkoopheld in spe. En hard werken, willen leren en groeien. Natuurlijk. Maar dat wist je al. 

Harro Wilemsen
Presentpresents.com

Harro Willemsen

Harro Willemsen
Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik breng mensen van gemiddeld naar excellerend. Van 1 naar 3. Door training, coaching, workshops, publicaties, presentaties en maatwerkprogramma’s."
Alle artikelen van deze auteur
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:

10
 
Waardering   6,7
(29 stemmen)
Reacties

Marco

Wow, met passie geschreven en met passie door mij gelezen. Heel mooi stukkie en weer wat wijsheid erbij.

Bedankt!

Marco

Hans

Ik ga helemaal mee met Marco, inderdaad, als je dit artikel leest kijk je niet op je klokkie! Leuk en inspirerend. Ik zou graag een vervolg lezen op dit artikel, welke andere tips kunnen in de mottenballen en welke andere komen daar voor in de plaats?

En Harro, kunnen wij nog een vervolg verwachten?

Harro Willemsen |  http://www.presentpresents.com

Dank jullie wel voor de complimenten. Er zijn natuurlijk nog veel meer tips die al lang over datum zijn en de mottenballen in moeten. Ik zal eens kijken of ik deze in een volgend stuk kan meenemen.

Groet,
Harro

Ger J.F. de Bruijn Businesstraining |  http://www.gerjfdebruijn.nl

Beste Harro,

Complimenten voor dit artikel.
Hieruit blijkt maar weer eens dat de hedendaagse verkooptrainingen ver achter lopen.
Train verkopers niet op technieken en op vaardigheden maar op gedrag. Stop met verkopen en bouw een relatie op.

Ger de Bruijn

hafida mak

Beste harro,

Echt een leuk verhaal,

Ik geef je hierbij nog wat tips mischien dat je die kan uitwerken in je volgende verhaal.
Ik zou zegge probeer het uit;)

Beste verkooptechniek :
-Maak contact met de klant
-creëer een gevoel van vertrouwen
-luisteren wat klant verteld
-doorvragen met interesse
-zekerheid bieden
-inspelen op de behoeftes van de klant!
Bijvoorbeeld ik wil dit product aan uw verkopen
Is fout!!
Maar
Wanneer heeft uw voor het laatst zo een zelfde
product gebruikt
Nou weetje wat deze voordelen zijn van dit product
Bla bla etc.
Succes en de groeten

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja  Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..