Het management syndroom

Laatst las ik in de krant een interessant artikel over de Directeur van een scholengemeenschap in Limburg, die veel van zijn leerlingen ziet verdwijnen naar de scholen in Duitsland en België, waar volgens vele ouders beter les gegeven wordt dan op de Nederlandse scholen.

Het management syndroom

DISCIPLINE MOET TERUG kopte de krant en gaf vervolgens de directeur alle ruimte om zijn ideeën te ventileren. Het onderwijzend personeel mocht niet meer met hun voornaam worden aangesproken, maar met "juf", "meester", "mijnheer" of "mevrouw". Spijbelen wordt streng gestraft en lege uren moesten worden gevuld met zinvolle bezigheden. En verder nog enkele bekende kreten. 

Maar één opmerking trof mij bijzonder: de managerslaag moest worden weggesneden en de managers en de bijbehorende managementvergadercultuur moesten worden afgevoerd. Geen nutteloze vergaderingen meer, maar lesgeven. Deze kretologie deed mij denken aan een columnist, die voortdurend ageert tegen de managers in ziekenhuizen. Maar omdat deze columnist ook voortdurend zinloos ageert tegen de euro, lees ik zijn verhalen zelden.

Maar over managers in het onderwijs moest ik toch even nadenken. Managers in het onderwijs, wat zouden zij eigenlijk uitvoeren? Het woordenboek bood ook al geen oplossing: managen is leiden, besturen, bespelen, fiksen of klaarspelen en die man die dit alles doet is een "manager"; hij is dus een chef, bestuurder, leider, uitvoerend organisator.

Dan maar eens in mijn eigen correspondentie-ordners gekeken en daaruit bleek, dat ik al veelvuldig te maken had gehad met alle soorten managers: uiteraard de sales managers en de accountmanagers, maar ook met servicemanagers, projectmanagers, credit-managers, human recources managers, managers klachten en bezwaar en een reservations manager.

Vervolgens ook nog even de advertenties in de zaterdagkrant nageplozen en daaruit blijkt, dat er vrijwel alleen managers gevraagd worden. Het begint al op de paginagrote advertentie van YER (uw laatste halte voor het crematorium) waarin kandidaten worden gezocht voor de functie van export manager, een key-account manager, manager bouw, maintance managers, categorymanagers, logistiek managers. In de overige personeelsadvertenties worden nog, haast niet te geloven, maar liefst 54  (ja, vier en vijftig!) andere managers zoals gevraagd zoals manager information department, een opleidingsmanager, een manager met pragmatische instelling, een accounting manager, een country manager, een innovation manager, een technical manager, een team manager, een way to market manager, brand communication manager, een agogisch manager (met hart voor mensen?!) en uiteraard legio sales managers en (key) accountmanagers. Het was werkelijk een verademing een advertentie te zien van SAFILO in Bilthoven die een VERTEGENWOORDIGER zoekt.
Het enige wat ik eigenlijk heb gemist is de advertentie voor een toiletmanager, oftewel de juffrouw met de zeem en het schoteltje.

Wat mij nu als simpele ziel bezighoudt is of er nu geen andere terminologie voor "manager" te bedenken is. Er moeten toch creatieve geesten op deze aardbol rondlopen, die een benaming kunnen bedenken, die beter bij de werkzaamheden en functie past. Want het beroep manager heeft inmiddels een uiterst bedroevend imago gekregen. Een manager is immers verworden tot niets meer of minder dan een bureaucraat. Hij maakt niets en geeft slechts opdrachten. En wanneer iets fout gaat, geeft hij anderen de schuld.
Wanneer ik simpelweg in mijn eigen correspondentie-ordners kijk, dan valt het op, hoe vaak brieven, ondertekend door een manager, niet tot tevredenheid worden afgewikkeld. Ook hebben ze bijna allemaal een 0900 telefoonnummer. Wat doen ze dan wel? Ik heb sterk de indruk dat veel van deze mensen constant bezig zijn met het zoeken naar zijdeuren waardoor zij vroeg of laat kunnen afgaan.

Het merkwaardige is, dat veel managers nog denken, dat de titulatuur waarmee zij zich tooien, nog enige indruk maakt op hun omgeving. Het absolute toppunt blijft voor mij nog steeds de personeelschef die zich de "managing director of the human recources department" noemde en dit op zijn kaartje liet drukken.

Ik startte ooit mijn carrière als assistent-vertegenwoordiger, werd vertegenwoordiger en hoofdvertegenwoordiger, later districtsleider en tot slot verkoopleider. In de zestiger jaren, toen al mijn vrienden en collega's "sales-manager" werden, ging ik mijzelf ook zo noemen, sterker nog, in 1967 liet ik op mijn kaartje "marketing-manager" drukken. Ik wist niet eens wat dit inhield, maar het maakte wel indruk op mijn omgeving ....

Nu ik op de leeftijd van grijze haren en 'embonpoint' heb bereikt, zou ik de jongere generatie willen oproepen om weer met beide benen op de grond te gaan staan.
Nu iedereen het nodig vindt om zich een mooie titel aan te meten, krijgt plotseling een simpele omschrijving een veel betere waardering. Wees trots op je vak en besmeur dat niet met mayonaise. Want het zijn steeds de slechte koks, die hun mislukte producten bedekken met klodders geel spul in de hoop, dat dit het wanproduct verbergt. Niet dus.

Wat dat betreft mogen veel mensen zich wel eens spiegelen aan de Amerikaanse zeepvertegenwoordiger, die vol trots aan de bar rondbazuinde: "I am a salesman!", waarop zijn Nederlandse collega antwoordde: "IK BEN EEN VERKOPER!"

Richte Lommert
Richtelommert.nl

Richte Lommert

Richte  Lommert
Richte Lommert heeft meer dan 40 jaar verkoopervaring, van verkoper tot directeur van een opleidingsinstituut voor verkopen. Hij is de auteur van de bestseller "Alles over Verkopen", waarvan inmiddels ruim 40.000 exemplaren zijn verkocht.
Alle artikelen van deze auteur
Meer artikelen over: Sales Management
De auteur wil graag weten
hoe u dit artikel waardeert:









10
 
Waardering   6,9
(24 stemmen)
Reacties

Jos van Haandel

Geachte heer Lommert, ik ben het volledig met U eens. Als je tegenwoordig bij de Hema achter de kassa kroketten verkoopt ben je al een manager.Ik denk dat een van de oorzaken de "verengelsing/veramerikanisering "van onze samenleving is. Je kunt tegenwoordig geen radio of tv programma meer volgen zonder dat nieuwslezers e/o geinterviewden ons om de oren slaan met allerlei - met name- vanuit de VS overgewaaide kreten. RTL zenders zijn hier bijzonder goed in. Naar mijn mening ligt deze veramerikanisering aan het feit dat Hitler-Duitsland de Tweede Wereldoorlog heeft verloren en dat alles en iedereen zich na 1945/50 op producten en ideeen uit de VS heeft gericht. Voor deze tijd focuste ook Nederland zich vaak op de cultuur,literatuur,(technische)producten uit Duitsland en bijv. ook op Frankrijk. M.i. zou ook de "doorsnee"nederlander eens wat kritischer mogen zijn op onze eigen cultuur en niet zomaar alles kritiekloos omarmen wat uit de VS komt. Daarnaast heb ik het altijd raar gevonden dat jonge mensen allemaal engels leren terwijl Duitsland nog steeds onze belangrijkste handelspartner is. Als Duitsland niest is Nederland verkouden, nietwaar ? Bovendien kan ik als grensbewoner duidelijk stellen dat de gemiddelde duitser een stuk hoffelijker - en vaak ook beter opgeleid en breder georienteerd - is dan de luidruchtige amerikanen welke dan ook nog eens menen dat zij nog steeds het voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.Het wordt wellicht tijd dat het bedrijfsleven eens een pro-Duitsland campagne gaat voeren en de "entertainment-fabrieken" van de commerciele radio/tv zenders eens wat tegengas gaan krijgen. Ja, ik weet het...amusementsfabrieken.
Let wel ; niet alleen in Duitsland of voor de VS, maar met name in de verkoop geldt : Je imago is je beste amigo.En ook Nederland (zo U wilt die Hollander...) kunnen hun imago in Duitsland nog flink verbeteren.
Het is namelijk niet zo slim om je grote naaste buur nog steeds af te rekenen met domme verwijzingen naar een oorlog waar de huidige generatie niets mee van doen heeft gehad. En bovendien, wat brengt de VS ons dan wel ?
Laat VNO/NCW of MKB Nederland dit eens beter voor het voetlicht brengen.

M. vr. gr. Jos van Haandel.

Ernest

Fantastisch stuk en ik geloof ook zo dat het is. Tegenwoordig kunnen we overal een manager van maken.

Jan

Tja... het is voor mij een grote grote grote bron van ergenis. Hoe wij in Nederland en dan met name de mensen uit de hogere kringen, omgaan met onze cultuur vind ik diep bedroevend. Ik hoop dat men snel tot een inkeer komt en dat de naieviteit op dit vlak verdwijnt.

Reageren

Let op
Uw naam en eventueel uw website worden getoond boven uw reactie.
Vul uw emailadres in als u op de hoogte gehouden wilt worden over reacties op dit artikel.

Uw naam
Uw emailadres  optioneel
Uw website optioneel
Persoonlijke Sales Ontwikkeling


Abonneer
Onze auteurs
Jan-Willem  Seip

Jan-Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is oefenmeester in klantcontact. Zijn motto is “Verkopen is mensenwerk”.. meer..

Rene  Knecht

Rene Knecht

Sinds 1999 ben ik continu op zoek gegaan naar betere manieren om mijn eigen diensten te verkopen. .. meer..

Natasja   Hoogenboom

Natasja Hoogenboom

De missie van Natasja Hoogenboom is kristalhelder: bedrijven helpen succesvoller te worden in hun .. meer..

Michel  Hoetmer

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer helpt met zijn verkooptrainingen en publicaties bedrijven meer winstgevende omzet t.. meer..

Harro  Willemsen

Harro Willemsen

Harro Willemsen is commercieel trainer, publicist en partner van 3to1. "Mijn missie is simpel: Ik .. meer..

Richard van Houten

Richard van Houten

Richard van Houten was 15 jaar eigenaar/MD van Bron & Partners Sales- en Communicatieopleidingen.
Nu geeft hij met zijn bedrijf Blue Tree Consultancy BV advies op gebied van organisatiestrategie, .. meer..

Marianne van de Water

Marianne van de Water

Expert koude acquisitie | Trainen, schrijven en vertellen over succesvol bellen | Iedereen met een.. meer..

Toine  Simons

Toine Simons

Toine Simons is Consultative Selling specialist en oprichter van trainingsbureau Beerschot & Simon.. meer..

Jorg  Hartog

Jorg Hartog

Hoe bouw je een new business machine waarmee je iedere maand een constante flow van afspraken en n.. meer..

Jos  Burgers

Jos Burgers

Jos Burgers is veelgevraagd spreker en auteur van bestsellers zoals ‘Klanten zijn eigenlijk net .. meer..

André  Hagelen

André Hagelen

André Hagelen is ondernemer en heeft meerdere bedrijven opgericht in marketing en sales. Zijn spe.. meer..